luni, 13 iunie 2016

Forumul Moldova Repere 2030 - Perspective arhitectonice pe termen mediu ale dezvoltării teritoriului




Arhitecți, urbaniști, oameni de cultură, universitari din mai multe domenii, din România, din Republica Moldova și, pentru prima dată la un astfel de eveniment, arhitecți din Bucovina de Nord, regiunea Cernăuți (Ucraina), s-au reunit la sfârșitul săptămânii trecute la cea de a doua ediție a forumului anual „Moldova Repere 2030”, care a avut loc în Bacău. Evenimentul a fost organizat de Filialele Bacău-Neamț ale Ordinului Arhitecților din România (OAR) și Uniunii Arhitecților din România, cu sprijinul Ordinului Arhitecților pentru Relații Internaționale. Partenerii celor două filiale au fost Primăria Bacău, societatea Centrul de Afaceri și Expozițional, Centrul de Cultură „G. Apostu”, Uniunea Arhitecților din Republica Moldova și  Filiala Cernăuți a Uniunii Arhitecților din Ucraina.

Arhitectul Constantin Amâiei
„Ne-am dorit – a spus arhitectul Constantin Amâiei, autorul proiectului – ca Forumul să fie o dezbatere pe problemele cu care ne confruntăm în acest colț de Europă, să încercăm să răspundem la întrebări precum «Ce se mai întâmplă prin orașele noastre» și «Ce rol mai au arhitecții și urbaniștii în situația în care lucrurile se schimbă din ce în ce mai repede și uneori imprevizibil».
Dezbaterile Forumului au fost structurate, în acest an, după conținutul documentului programatic în zece puncte semnat de participanții din România și Republica Moldova la ediția de anul trecut. Astfel au rezultat trei sesiuni de discuții succesive și cronologice ideatic. „S-a vorbit – a precizat Constantin Amâiei - despre istorie, despre trecut, despre patrimoniu, despre provocările prezentului și despre viitor, despre sănătatea planetei, despre arhitectura sustenabilă”. Șn fapt, au fost prezentări referitoare la perspectivele posibile pe termen mediu ale dezvoltării teritoriului Moldovei.
Temele propuse dezbaterii au fost susținute de personalități recunoscute din domeniul arhitecturii și urbanismului. Primul invitat și unul dintre cei mai așteptați a fost academicianul Răzvan Teodorescu.

Proiect pentru resistematizarea zonei centrale a Bacăului

O interesantă temă pusă în discuție la Forum, între multe altele din bogatul program al evenimentului, a fost resistematizarea zonei centrale a municipiului Bacău și reconstrucția centrului administrativ-public. Autorii proiectului prezentat au fost arhitecții Vitalie Iațiuc, directorul societății Cub din Chișinău, și Constantin Amâiei, directoul companiei Vanel Exim, din Bacău. La Forumul de anul trecut, arhitecții au prezentat de asemenea un referat care se referea tot la restructurarea zonei centrale a municipiului Bacău, după un studiu mai vechi făcut în colaborare cu arhitectul Nicolae Țarălungă, dar din care nu s-a realizat nimic. Ideile din proiect au fost preluate de Vitalie Iațiuc. Arhitectul moldovean – a spus Constantin Amâiei – a făcut astfel un proiect care se potrivea foarte bine pentru Bacău. Ideea principală a proiectului este amenajarea în partea centrală a orașului de spații pietonală, amenajarea unei sone verde pietonală. Autorii au făcut propuneri concrete pentru aplicare a proiectului, inclusiv pentru reconstrucția centrului administrativ-public, a Parcului Catedralei și a pieței principale băcăuane.

„Este vorba de reamenajarea străzilor din zonă, de amenajarea unui număr suficient de parcări pentru automobile, de evidențierea a două axe perpendiculare, de amenajarea pieței principale, de reamplsarea monumentului lui Ștefan cel Mare și de amenajarea, între monument și Hotelul Moldova, a unei piețe pentru organizarea de evenimente și manifestații publice. Astfel, hotelul ar trebui să ia o nouă destinație, cum ar fi aceea de primărie sau oricare altă instituție cu funcție administrativă și publică”.
Arh. Vitalie Iațiuc, Chișinău

Arhitecții și-au exprimat încrederea că proiectul lor va fi luat în considerație, de această dată, de autoritățile municipiului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu