Încă un grup de băcăuani au absolvit cursul de
trei luni de crescători de animale organizat de Camera Agricolă Județeană.
Cursul s-a ținut chiar în Bacău și a fost coordonat de inginerul Gică Pîslaru,
cel care are deja la activ mai multe serii de absolvenți ai cursurilor pe acest
profil. Acum, încă 18 băcăuani, din Bacău și din comune ale județului, au
primit certificate de absolvire și fișe de competențe în acest domeniu de
activitate. Creșterea animalelor este un domeniu tot mai căutat de băcăuani, un
nou curs fiind deja în derulare, cu finalizare în luna mai.
Cei mai
mulți dintre absovenții de la sfârșitul lunii februarie sunt oameni care au
deja loturi de animale și chiar au început mici afaceri în acest sens. Camelia
Diaconu are 35 de ani și crește curcani, dar și alte animale în Tisa Silvestri.
Familia ei s-a ocupat, până anul trecut, cu administrarea unei firme de
transport. A observat însă că agricultura, în general, și creșterea animalelor în
special, devin domenii de viitor și s-au hotărât să meargă pe această cale,
chiar dacă soții Diaconu au fost, până acum, orășeni.
„La Tisa Silvestri am preluat un grajd al fostului
CAP. Ne-am gândit la aceasta pentru că hrana este foarte importantă, mai ales
hrana sănătoasă. Am început anul trecut, mai întâi pentru noi, pentru familie. Apoi
ne-am gândit să dezvoltăm afacerea. Ne-au încurajat și prietenii noștri, care și
ei doresc mâncare sănătoasă. Acum este o afacere de familie. Deja o primă serie
de curcani a și fost livrată, iar în prezent pregătim repopularea grajdului.
Afacerea am început-o cu banii noștri. Vrem să ieșim și pe piață cu produsele
noastre, dar sunt câți pași de făcut pentru autorizarea afacerii.”
Camelia Diaconu, Tisa Silvestri
Din Italia în Balcani, pentru ferma de capre
Corneliu
Leonard Baciu are numai 21de ani. A terminat școala în Italia, unde a fost
plecat cu toată familia. Frontul de lucru acolo s-a cam subțiat, astfel încât
el și un frate mai mare au hotărât să se întoarcă acasă, în comuna Balcani. Cu
banii adunați au investit circa 13.000 de euro într-o turmă de capre (74 de
capete) aduse din Austria și Germania.
„Ne-am gândit să creștem capre pentru că la
Balcani este puțin teren, puțină pășune, iar pentru creșterea vacilor ar trebui
multă hrană. Caprele mănâncă mai puțin și produc suficient de mult să poți avea
un profit. Pe de altă parte, laptele de capră este foarte căutat, este mai bun.
Suntem la început, dar ne vom dezvolta. La Balcani am solicitat să concesionăm
ceva teren. Noi nu am avut multe animale, dar acum am făcut un curs de
specializare și mă voi ocupa de această afacere. Cursul ne-a învățat multe și
mai ales cum să căutăm informațiile de care vom avea nevoie.”
Corneliu Leonard Baciu, Balcani
Cu numai o
săptămână înainte de absolvire, cursanții de la Camera Agricolă au vizitat și două
ferme de elită din județul Bacău, în care afacerile au prins de mulți ani
contur. Au văzut o fermă de creștere a porcilor în Izvoru Berheciului și un
complex de vaci de lapte la Radomirești. „La crescătoria de porci – ne-a spus
Gică Pîslaru - le-am prezentat modul de organizare a unui astfel de sistem
tehnologic. La Radomirești, însă, am văzut grajdurile cu vaci de lapte, sala de
muls, maternitatea și grajdurile pentru viței nou fătați și adăposturile pentru
tineret. De asemenea, acolo am văzut și maternitatea cu stabulație liberă, în
care vacile stau împreună cu vițeii până la înțărcarea celor din urmă. Noutatea
este una de natură tehnologică pentru creșterea în acest mod a vacilor, metodă
cunoscută în țară, dar mai nou aplicată la Radomirești, având chiar caracter
experimental.”
„Important este ca la astfel de cursuri participanții
să fi primit abc-ul zootehniei. Noțiuni prin care ei să-și poată explica
anumite fenomene. De aici încolo au nevoie permanent de surse de informații în
domeniu (cărți, internet, altele asemenea), pentru a dezvolta afacerile pe care
le-au pornit sau le vor porni. Fără cunoștințele de bază, însă, nu pot fi
crescute animale. Cel mai bun exemplu sunt afacerile cu fermele de creștere a
melcilor, de la noi, care au luat amploare într-o anumită perioadă, însă toate
au capotat, cel puțin în județul Bacău, din nepricepere”
Vasile
Aichimoaiei, directorul Camerei Agricole Județene
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu