marți, 7 februarie 2012

"Hibernarea" albinelor se face în condiţii bune


Tot mai mulţi apicultori dintre cei cu mai puţină experienţă s-au adresat, în ultimele zile Asociaţiei Crescătorilor de Albine din judeţul Bacău, speriaţi de vremea rea, de căderile masive de zăpadă. Ei şi-au văzut stupii acoperiţi de nea şi au solicitat informaţii despre modul în care ar trebui să acţioneze în asemenea condiţii. "Zăpada căzută masiv peste stupi - ne-a declarat preşedintele asociaţiei, Dan Tilici - nu este întotdeauna un pericol pentru stupi. Pericolul poate apărea după ce zăpada prinde o crustă. Atunci trebuie să-şi facă griji apicultorii şi să se apuce să dea zăpada de la urdiniş. Dar, până atunci trebuie lăsată acolo, pentru că ea protejează stupii de piţigoi, de alte păsări şi animale, chiar de şoareci, dacă aceştia nu cumva au apucat să intre în stupi. Dacă au apucat, acolo trăiesc precum boierii!".
Dan Tilici spune că a avut o experienţă interesantă, cu ani în urmă, când a trebuit să ducă în Tunisia circa 1.000 de familii de albine. "Era prin luna noiembrie, dar venise iarna, căzuse o zăpadă de circa 40 de centimetri maxim 48 de ore - ne-a spus preşedintele asociaţiei băcăuane. Printre stupi, zăpada era până deasupra capacului. Dar nu a fost nicio problemă, nu a murit nicio albină. E drept, atunci, până în decembrie, s-a topit zăpada, dar eu cred că şi acum poate fi acelaşi lucru".
Specialiştii spun că la venirea iernii albinele se închid în stup. Nu e însă vorba de o hibernare. Albinele se strâng ghem în jurul mătcii, care nu mai depune ouă. Ele se încălzesc bătând mărunt din aripi, astfel că până şi în zilele cele mai friguroase temperatura în stup e păstrată în jurul valorii de 33 de grade Celsius. Iarna, mierea strânsă devine o hrană valoroasă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu