marți, 7 februarie 2012

Întâlnire pe tema responsabilităţii sociale a IMM-urilor, în Bacău


O parte dintre participanţii la prezentarea proiectului
Centrul de Afaceri şi Expoziţii, din Bacău, a găzduit, la începutul acestei săptămâni, prezentarea proiectului "Întărirea Capacităţii companiilor româneşti de dezvoltare a parteneriatelor sociale - RSC (Responsabilitate Socială Corporativă)", cofinanţat din Fondul Social European, precum şi a Ghidului cu modelul de responsabilitate socială pentru IMM-uri.

Asociaţia Naţională a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR) implementează acest proiect în parteneriat cu Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) şi Agenţia pentru Implementarea Programelor şi Proiectelor pentru IMM-uri (AIPPIMM).
Obiectivul proiectului, care se implementează pînă în februarie 2013, este creşterea capacităţii IMM-urilor româneşti de a dezvolta şi de a implementa strategii şi practici de responsabilitate socială. Experţii cooptaţi în proiect au făcut informări cu privire la înscrierea IMM-urilor la concursul naţional pentru a primi asistenţă tehnică în definirea strategiei de responsabilitate socială şi a  grupului ţintă la activităţile de instruire. Data limită pentru înscriere este 13 februarie 2012. Grupul ţintă este reprezentat de asociaţii profesionale ale IMM-urilor, parteneri sociali, camere de comerţ şi societatea civilă - patronate şi sindicate, asociaţii profesionale ale fermierilor şi industriaşilor. Valoarea totală a roiectului este de peste 3,5 milioane de lei.
Activităţile înscrise în proiect sunt Dezvoltarea modelului de implementare a principiilor CSR în operaţiunile de afaceri din România (care se va încheia în această lună), Asistenţă acordată companiilor pentru implementarea principiilor CSR (derulată până în febrarie 2013), Sesiuni de instruire pentru manageri referitor la implementarea principiilor CSR (până în ianuarie 2013) şi Elaborarea de know-how românesc referitor la implementarea CSR în vederea adaptabilităţii companiilor (până în ianuarie 2013).
În calendarul evenimentelor din proiect se află opt sesiuni de instruire, între care una la Bacău, în aprilie 2012, şi Conferinţa de lansarea ghidurilor 3 şi 4, în ianuarie 2013.
Responsabilitatea socială corporativă (CSR) a fost redefinită în 2011 de Uniunea Europeană ca fiind "responsabilitatea întreprinderilor faţă de impactul lor asupra societăţii". Integrarea strategică a preocupării întreprinderilor faţă de angajaţi, consumatori, parteneri, comunitate şi mediu vizează toate tipurile de întreprinderi, indiferent de mărime şi de domeniul în care îşi desfăşoară activităţile. CSR susţine obiectivele din strategia Europa 2020 pentru o economie inteligentă, durabilă şi favorabilă incluziunii, printre care o rată de ocupare a forţei de muncă de 75%.
Strategia Uniunii Europene 2011 -2014 privind CSR subliniază contribuţia semnificativă a mediului de business la atingerea obiectivelor UE de dezvoltare durabilă şi crearea unei economii de piaţă competitive, prin integrarea principiilor internaţionale de CSR.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu