luni, 23 mai 2011

Statistica: Producţia industrială a judeţului a scăzut şi în martie

Industria extractivă a fost în uşoară scădere
• în compensaţie, a crescut cifra de afaceri în industrie, dar s-a temperat creşterea exporturilor


Producţia industrială totală realizată în luna martie în judeţul Bacău a scăzut cu 0,7% faţă de media anului 2010, şi cu 10,3 procente (în serie brută) faţă de luna martie a anului trecut. Conform datelor făcute publice de Direcţia Judeţeană de Statistică Bacău, acest indicator a fost în scădere cu 8,3% şi faţă de februarie 2011. Însă, de la începutul anului producţia industrială a crescut, faţă de perioada similară a lui 2010, cu 12,2 procente, datorită creşterii din industria extractivă cu 29,3% şi în industria prelucrătoare cu peste 15 procente.

În industria energetică a judeţului s-a înregistrat, însă, o scădere de 1,3%. Anul trecut, industria extractivă a crescut exploziv producţia în perioada martie - mai şi a avut noi tendinţe de creştere în lunile iunie şi august, pentru ca în acest an un vîrf de producţie să fie în luna ianuarie. Producţia industrială a judeţului Bacău a depăşit, în aprilie 2010, trendul celei de la nivel naţional, dar a scăzut sub această medie în iunie - decembrie şi a revenit peste nivel în ianuarie. Din februarie, este din nou sub media naţională.
Indicele valoric al cifrei de afaceri din industria băcăuană a fost mai mare cu 30,4% decât în martie 2010, iar faţă de februarie 2011 a crescut cu 36,3%. De la începutul anului, cifra de afaceri din industrie a fost mai mare cu 20% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
În agricultură, efectivele de animale au scăzut, la 31 martie, faţă de 28 februarie, numai la categoria bovine, şi au crescut la porcine şi păsări, la oi şi capre. La fel şi faţă de februarie 2010, cu diferenţa că în sectorul păsări au crescut. În schimb, producţia animală a scăzut numai la categoria lapte şi a crescut la carne şi ouă.

Exporturile, în trendul crescător naţional

Exportatorii din judeţul Bacău au rămas în ton cu trendul crescător al exporturilor româneşti din ultima perioadă. Volumul exportului, după sediul agentului exportator, a fost, în luna ianuarie de 23,8 milioane de euro (FOB), cu 15,3% mai mare decât în ianuarie 2010, şi cu 2,9% faţă de luna decembrie 2010. Judeţul a exportat cel mai mult textile (29,2%), produse de lemn (18,5%) şi produse chimice (15,5%). Comparativ, volumul importului a ajuns, în ianuarie, la aproape 21,3 milioane de euro (CIF), cu 26,6% mai mare decât în ianuarie 2010, dar mai mic cu 13,1% faţă de luna decembrie 2010. S-au importat, cel mai mult, textile (18,4%), maşini şi echipamente (14,8%) şi metale (9,8%).
Astfel, soldul balanţei de comerţ exterior a fost, în judeţ, unul pozitiv în luna ianuarie. Dar, gradul de acoperire a importurilor cu exporturi a fost de 121,2%, faţă de numai 102,6% la nivelul ţării.
În Regiunea Nord-Est (judeţele Bacău, Iaşi, Suceava, Neamţ, Botoşani şi Vaslui), Bacăul se află pe locul al treilea la valoarea exporturilor, cu 23,8 milioane de euro, faţă de Iaşi cu 36,2 milioane şi Neamţ cu 25,3 milioane. Şi la importuri Bacăul se află pe locul al treilea, după Iaşi şi Suceava. Creşterea exporturilor, de la începutul anului, comparativ cu aceeaşi poerioadă a anului trecut, este cea mai mare în judeţul Iaşi, de 89,8%, apoi în Neamţ, Suceava, Vaslui şi numai după acestea în Bacău, cu 15,3%.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu