miercuri, 25 mai 2011

Agricola pregăteşte exportul în Marea Britanie

Abatorul Agricola funcţionează după standardele internaţionale
• după certificarea ISO 22000, compania aşteaptă, în acest scop, şi certificarea BRC


Fabricile în care se obţin cele patru categorii de produse comercializate sub brandul Agricola Bacău vor fi certificate oficial, la sfârşitul acestei luni, conform Standardului Global pentru Siguranţa Alimentelor BRC (British Retail Consortium). Noua certificare oferă Grupului Agricola posibilitatea de a exporta produse proprii în Regatul Unit.

În urma auditului finalizat în aprilie de firma DQS Deutsche Gesselleschaft zur Zertifizierung von Managementsystemen GmbH, din Germania, companiile Agricola Internaţional (carne de pasăre), Salbac (salamuri crude uscate şi preparate din carne fierte afumate) şi Europrod (semipreparate şi produse din carne şi vegetale tip ready-meal) au fost recomandate oficial comitetului DQS din Frankfurt pentru certificarea BRC, fără de care o companie nu poate exporta produse pe piaţa Marii Britanii. "Agricola este principalul exportator de carne de pasăre în piaţa Uniunii Europene - ne-a declarat preşedintele companiei, Grigore Horoi. Această nouă certificare va permite firmelor din Grupul Agricola să exporte oricând produse pe piaţa din Marea Britanie. De altfel, în luna martie 2011, aceste trei companii şi Avicola Lumina - Constanţa (producătoare de ouă consum) au fost certificate conform SR EN ISO 22000: 2005, ceea ce atestă că produsele noastre şi condiţiile în care le obţinem respectă cele mai exigente cerinţe privind siguranţa alimentară la nivel internaţional. Prin obţinerea acestor noi certificări, întărim angajamentul managementului privind politicile de business, adoptate integrat la nivelul Grupului nostru de firme".
În primul trimestru din 2011, exporturile Agricola Bacău au reprezentat 20% din totalul producţiei de carne de pasăre, principalele ţări partenere fiind Germania, Olanda şi Bulgaria. Standardul Global pentru Siguranţa Alimentelor BRC a fost publicat, iniţial, în 1998 şi impus tuturor producătorilor de alimente care furnizează bunuri marcă proprie în retailul din Marea Britanie. Ulterior, acest sistem de certificare a calităţii produselor, igienă şi siguranţă alimentară a fost extins pentru toţi furnizorii de pe piaţa Regatului Unit.
ISO 22000:2005 este un standard internaţional care specifică cerinţele pentru un sistem de management al siguranţei alimentului, deci a principiilor HACCP, la nivelul întregului lanţului alimentar, care implică un proces de comunicare între organizaţii, atât din amonte, cât şi din aval. Organizaţiile din lanţul alimentar variază, de la producători de furaje şi producători primari, până la producători de alimente, operatori de transport şi depozitare, magazinele de vânzare cu amănuntul ori en-gross, dar şi organizaţiile conexe, cum ar fi producătorii de echipamente, materiale de ambalare, agenţi de curaţenie, aditivi şi ingrediente.
Agricola este unul dintre cei mai mari producători de carne de pui din România şi principalul exportator din această categorie. În 2010, compania a ocupat 14% din piaţa cărnii de pui, este lider cu 19% din piaţa de semipreparate şi produse de tip ready-meal, iar Salamul de Sibiu Agricola Bacău este lider în total segment Salam de Sibiu comercializat în România, cu 42% cotă de piaţă valorică în ianuarie 2011.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu