Direcţia Silvică Bacău a câştigat administrarea a cinci arii naturale protejate din judeţ, în urma unei licitaţii organizate de Ministerul Mediului şi Pădurilor. Acestea sunt Creasta Nemirei, Dealul Perchiu, Măgura Târgu Ocna, Lacul Bălătău şi aria Buciaş. Un proiect depus de Asociaţia Scut Verde, pentru aria Dealul Perchiu, a fost respins.
"Administrarea acestor arii naturale - ne-a declarat directorul Direcţiei Silvice, Gheorghe Mănăilă - presupune, din partea noastră, o atenţie deosebită pentru valori inestimabile, cum sunt cele pe care ni le dăruieşte natura. Cred că în alegerea noastră în calitate de administratori a contat mult profesionalismul personalului pe care îl avem. Practic, ne vom ocupa de supravegherea a tot ce se întâmplă în aceste arii, care trebuie protejate de orice intervenţie necorespunzătoare sau rău-voitoare a omului şi, evident, dacă se impune, putem contribui şi la refacerea unor zone naturale, prin lucrări specifice profilului nostru de activitate". Delimitarea de arii naturale protejate este o obligaţie care revine României ca stat membru al Uniunii Europene în constituirea şi consolidarea Reţelei Natura 2000. Ministerul Mediului şi Pădurilor a iniţiat din 2009 un proiect în acest sens. Aaceste zone beneficiază de planuri de management care pot fi integrate în strategiile locale de dezvoltare, pe baza cărora se stabilesc proiecte care pot avea finanţare europeană. Dacă un investitor vrea să desfăşoare o activitate economică în Situl Natura 2000 o poate face numai dacă demonstrează că aceasta nu va dăuna sitului.
Lacul Bălătău - ne informează site-ul Ropedia.ro - este un lac de baraj natural, situat în Munţii Nemirei, la o altitudine de 532 m, la 4 km de Sălătruc şi este declarat monument al naturii. S-a format în 1883, datorită unor alunecări de teren şi a ploilor puternice care s-au prelungit din vară până toamna târziu. Lacul este cunoscut mai ales în rândul pescarilor. Habitatul protejat îl formează lacul şi împrejurimile sale.
Culmea Nemira - fotografie de pe site-ul Imagini.Romania-natura.ro |
Dealul Perchiu este situat în stânga Trotuşului, în imediata vecinătate a Municipiului Oneşti. Punctul de maximă altitudine, 398 metri, se află în partea de Sud-Est. Culmea principală se află cu mai mult de 200 de metri peste Lunca Trotuşului. Vegetaţia deosebită a Dealului Perchiu este protejată din anii '70, prin declararea lui ca monument al naturii, statut întărit prin instituirea unei rezervaţii naturale de circa 206 hectare. Habitate protejate sunt formaţiuni ierboase (89,80 ha), păduri (79,18 ha) şi alte terenuri (37,49 ha).
Rezervaţia naturală Măgura-Târgu Ocna are o suprafaţă de 120 ha, la o altitudine de 310 până la 700 m. Se află pe malul drept al Trotuşului, dar şi pe malul stâng al Slănicului, între şoselele Târgu Ocna - Comăneşti şi Târgu Ocna - Slănic Moldova. Habitatele protejate sunt formaţiuni ierboase şi tufişuri (45,1 ha), păduri (112,83 ha) şi stâncării (2,66 ha).
Rezervaţia naturală Buciaş are o suprafaţă de 471 ha, la o altitudine între 540 şi 1.165 m. Se află în comuna Mănăstirea Caşin şi este amplasată la Cheile Buciaş şi cascadă, la 2 km de unirea Pârâului Buciaş cu Pârâul Caşin. Habitatul protejat se află pe cursul inferior al Pârâului Buciaş, cu văile de tip chei şi cascada.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu