vineri, 18 martie 2011

Prima parte a Campaniei de informare în PNDR s-a încheiat

Foto: Petru DONE
• vineri a avut loc Conferinţa judeţeană


Oficiul Bacău al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) a organizat, vineri, 18 martie, Conferinţa judeţeană de informare privind accesarea fondurilor europene pentru agricultură şi dezvoltarea mediului rural. La eveniment au luat parte beneficiari ai proiectelor cu finanţare prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, şefi de instituţii, reprezentanţi ai unor bănci comerciale şi ai autorităţilor locale, fermieri şi ziarişti. Ei s-au întâlnit, astfel, cu Constantin Scripăţ, prefectul judeţului, Dumitru Brăneanu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, Ioan Chiriac, directorul Direcţiei pentru Agricultură, Vasile Aichimoaiei, directorul Camerei Agricole, Ştefan Talambă, şeful Compartimentului Judeţean pentru Dezvoltare Rurală, şi Codrina Pascaru, directorul Oficiului Judeţean al APDRP.

Conferinţa a încheiat campania de informare "Fonduri europene pentru mediul rural", iniţiată de Agenţie, şi a fost precedată de un seminar tematic de prezentare a aspectelor concrete de derulare şi alcătuire a proiectelor finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR). "În această campanie de informare - a spus Codrina Pascaru -, în judeţ au avut loc şase întâlniri tip kitchen-table, cu 96 de persoane, şi zece întâlniri la nivel de comune, la care au participat 233 de persoane. De asemenea, au avut loc patru întâlniri pe ateliere de lucru, cu grupuri de până la 30 - 40 de persoane, în care au fost prezentate direcţiile de finanţare europeană". Localităţile au fost Agăş, Dofteana, Filipeni, Stănişeşti şi altele.
Aceasta a fost prima etapă din Campania de informare pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. Din discuţiile purtate s-a evidenţiat interesul crescut pentru accesarea Măsurii 112 - "Instalarea tinerilor fermieri" şi a Măsura 121 - "Modernizarea exploataţiilor agricole". O atenţie deosebită a fost acordată Măsurii 312 - "Sprijin pentru înfiinţarea de microîntreprinderi".
Printre problemele ridicate la întâlniri au fost situaţia juridică a terenurilor, lipsa cofinanţării private, dar şi a unor asociaţii de profil puternice.
Cea de a doua etapă a campaniei a fost organizarea unui seminar tematic, cu potenţialii beneficari de proiecte şi unde au fost prezentate, în detaliu, criteriile de eligibilitate şi de selecţie, pe care trebuie să le îndeplinească un proiect, precum şi instrucţiunile de achiziţii şi de plată. Conferinţa de vineri a fost a treia etapă a campaniei, în care s-a făcut o prezentare a situaţiei actuale a obiectivelor PNDR şi modalităţile de accesare a fondurilor europene. "Organizarea conferinţei - a spus Ioan Chiriac - a fost o necesitate. La nivelul fiecărui judeţ sunt mai multe instituţii care ţin de administraţia agricolă centrală, dar multe dintre ele nu au obiective foarte clare privind promovarea PNDR. Din cele zece miliarde de euro alocate programului, au fost puse la dispoziţie, deja, circa şapte miliarde. Au fost făcute destule proiecte, de calitate, cele mai multe eligibile. Dar, sunt în continuare probleme privind tragerea sumelor din fond, în primul rând datorită cofinanţării. În judeţ au fost situaţii când agenţi economici eligibili nu au obţinut cofinanţarea, pentru că nu şi-au făcut bine planurile de afaceri şi nu le-au acceptat băncile, dar de cele mai multe ori chiar sistemul bancar nu s-a dovedit un partener de nădejde al mediului rural".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu