vineri, 18 martie 2011

Rafo reporneşte instalaţiile etapizat, cu credite mai mici

Reprezentantii salariatilor la intalnirea cu membrii CA
• toată rafinăria va funcţiona la capacitate în primul trimestru al anului 2013


Repornirea primelor instalaţii până la sfârşitul anului, stabilitatea forţei de muncă şi a salariilor - au fost veştile pe care le-au aflat, joi, 17 martie, salariaţii societăţii Rafo Oneşti chiar de la acţionarul majoritar al acesteia, domnul Yakov Goldovskyi. Ele au fost transmise, însă, de preşedintele Consiliului de Administraţie, Miroslav Dermendjiev, care a participat, cu toată suita de directori ai Rafo la adunarea generală anuală a sindicatului Rafinorul.

Acţionarul şi administratorii societăţii Rafo sunt scumpi la vedere şi ies foarte rar în public, inclusiv în presă. Astfel, dacă Yakov Goldovskyi şi-a anulat în ultimul moment sosirea la Oneşti, pentru sta de vorbă, cum a promis, cu salariaţii din rafinărie, nu mai este un lucru ieşit din comun. Miroslav Dermendjiev este mâna sa dreaptă la Rafo, iar prezenţa sa la adunarea sindicatului a atras oricum mult mai mulţi salariaţi decât se estima. Oamenii au vrut să ştie ce le rezervă viitorul apropiat, după ani în care societatea în care lucrează a trecut prin adevărate furci caudine. Dacă înaintea asumării putea-i citi, pe feţele lor emoţia, la final era vădită satisfacţie: Rafo are şanse de reuşită.
Raportul liderilor sindicatului în adunarea generală de joi - ne-a declarat, la final, preşedintele Ion Marian - a prezentat consideraţii asupra a patru probleme majore ale Rafo în care a fost implicată şi organizaţia de sindicat: disponibilizările de personal care au avut loc în întreprindere, procesul în instanţă pentru închiderea Programului de administrare judiciară, majorarea salariilor şi negocierea Contractului Colectiv de Muncă. În schimb, preşedintele CA, Miroslav Dermendjiev a transmis punctul său de vedere asupra cadrului general al situaţiei de la Rafo şi, cum spuneam, i-a asigurat pe angajaţi că forţa de muncă va fi păstrată la nivelul actual. În etapele care vor urma pentru repornirea societăţii, chiar vor mai fi angajate anumite categorii de salariaţi. De asemenea, nivelul de salarizare va creşte etapizat, astfel încât salariile vor fi mulţumitoare.
Miroslav Deremendjiev a mai spus că programul de repornire a instalaţiilor deschide noi căi pentru finanţări şi parteneriate, dar două probleme deosebite vor fi atacate în următoarele luni. Prima ţine de garanţia guvernamentală pentru accesarea unui credit bancar de 330 de milioane de euro necesar întregului proiect de modernizare. Domnul Dermendjiev crede că promisa garanţie va mai întârzia datorită procedurilor privind ajutoarele de stat aplicate pe România, deşi chiar premierul Emil Bloc, aflat recent în Bacău, a promis că va debloca această situaţie. Însă, rafinorii cred că chiar dacă se va acorda garanţia, aceasta nu va veni mai devreme de trei-patru luni. Astfel, acţionarul majoritar are pregătite două variante de rezervă la această situaţie, pentru finanţări scurte şi încheierea de parteneriate. În acest fel, din toamnă, până la sfârşitul anului, vor fi pornite primele instalaţii de rafinare, care vor prelucra 1,3 milioane de tone de ţiţei - aproape jumătate din capacitatea totală a rafinăriei. Aceasta va duce la stabilizarea locurilor de muncă şi a salariilor, la asigurarea unor venituri pentru societate. Prima etapă nu va fi întreruptă sau anulată de celelalte două care vor urma. În acest fel, în primul trimestru al anului 2013 rafinăria va funcţiona la capacitate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu