luni, 19 aprilie 2021

„Pădurea de Mâine” crește între Târgu Ocna și Slănic Moldova

Ultimul șantier pregătit în acest an în proiectul „Pădurea de Mâine” dezvoltat de Asociația Administratorilor de Păduri alături de Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava și de compania HS Timber Group, care deține și fabrica HS Baco Panels din Comănești, este pe dealurile dintre Târgu Ocna și Slănic Moldova. Acolo a fost o pășune, reintrodusă în fondul forestier și regenerată (fără succes) acum 30 de ani.

„Este o zonă foarte frumoasă și sălbatică, dar afectată de alunecări de teren – spun administratorii proiectului. Acolo vom planta, pe zece hectare, specii pionier, pin în principal”.

Suprafața a fost introdusă în fondul forestier, a fost plantată fără succes în 1989-1990 și a fost afectată de alunecări de teren masive. Aceasta a fost retrocedată Obștii Salina Târgu Ocna în 2004, cu câteva pâlcuri de vegetație forestieră (fag și mesteacăn) alături de păducel și măceș.

Fundația Pădurea de Mâine a finanțat un studiu pedostațional pentru a determina compoziția de reîmpădurire adecvată pentru această suprafață, iar soluția propusă trebuie să urmeze circuitul de aprobare (pentru că sunt discrepanțe față de amenajamentul silvic în vigoare).

„Pe această suprafață – mai spun organizatorii acțiunii - vom planta 75% pin și 25% un amestec din speciile frasin, mojdrean, paltin de munte, carpen, fag, cireș, vișin turcesc, mesteacăn și salcâm (în măsura disponibilității acestora în pepiniere). Sperăm să putem demara lucrările în toamna anului 2021”.
„Pădurea de Mâine” este un proiect care își propune plantarea unui milion de puieți pe parcursul a cinci ani. Lucrările de întreținere și monitorizare vor continua timp de trei ani pentru a asigura atingerea obiectivului, respectiv instalarea cu succes a vegetație forestiere. Inițiativa „Pădurea de Mâine” vine în sprijinul proprietarilor privați de păduri care nu au resursele necesare pentru îngrijirea suprafețelor deținute. Proiectul se va derula până în 2027 (cinci ani de plantări, plus cel puțin trei ani de îngrijire a puieților).


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu