miercuri, 28 august 2019

Final în Tabăra pentru copiii insulino-dependenți



A XXVI-a ediție a Taberei pentru copii insulino-dependenți de tip 1 și acțiuni de conștientizare și susținere pentru prevenirea diabetului zaharat, organizată de Lions Club Moldova în Bacău, s-a închis miercuri seara, 28 august, după opt zile de activitate. Evenimentul a fost marcat printr-un scurt spectacol oferit de cei 12 copii din tabără, la care au asistat, alături de medici, de organizatori și de părinții copiilor, și membri ai cluburilor Lions din Bacău și invitații lor. Au fost prezenți și președintele Consiliului Județean, Sorin Brașoveanu, și directorul Centrului Cultural „G. Apostu”, Gheorghe Popa, ei înșiși membri Lions. Centrul „G. Apostu” este gazda anuală a acestei tabere.

Despre specificul taberei și despre istoria organizării ei în Bacău, dar și despre menirea mișcării lionistice au vorbit Ovidiu Marchiș - președintele în exercițiu al Lions Club Moldova, Gheorghe Popa - cel care a inițiat tabăra în anul lionistic 1991-1992, și Răzvan Șendrea - președintele regional al Districtului 124 România al Lions Clubs International. „Tabăra anuală pentru copii insulino-dependenți de tip 1 – a spus Ovidiu Marchiș - este nava amiral a Lions Club Moldova. Ea a generat inițiative similare și în alte localități ale țării. Am deschis astfel un capitol important în acțiunile Lions Clubs în România”.
În tabără, copii au avut un program de recreere, dar și de pregătire pentru tipul de viață pe care îl presupune o afecțiune precum diabetul zaharat. Ei au vizitat multe dintre obiectivele turistice și culturale ale județelor Bacău și Neamț, s-au întâlnit cu magicianul Augustin și cu «Profesorul trăsnit» (actorul Bogdan Matei) și au participat la ateliere de pictură, de handmade și de filatelie.
Tabăra a fost organizată în parteneriat cu Spitalul Județean și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Bacău și a fost susținută financiar și material printr-un proiect aprobat de Consiliul Județean și de un grup important de sponsori, între care companiile Dedeman, SIF Moldova, Agricola, Aerostar și Demeco Bacău.
Alături de copiii din tabără au fost, permanent, medicul Gabriela Fetecău, asistenta medicală Lidia Gârleanu, psihologul Angela Lăcătușu, dar și Ovidiu Băleanu, de la DGASPC. „A fost o tabără frumoasă, trăită la maxim – a spus Gabriela Fetecău. Apreciem și în acest an efortul președintelui clubului, al întregului club, ca și în ceilalți ani. Nu-i pot uita pe suporterii noștri medicali, care au asigurat testele medicale și ne-au făcut multe cadouri. Să fim sănătoși și să ne revedem cu bine și la anul”.
Una dintre lecțiile ținute în tabără a fost cea de filatelie. Cunoscutul filatelist și cartofilist Mihai
Ceucă a organizat și un concurs, intitulat „Terapie prin filatelie”, iar miercuri a oferit și premii câștigătorilor. „Deși suntem de mult în era tehnologiilor de comunicare avansate – a spus filatelistul -, am rămas totuși surprins să constat că puii noștri de 10-15 ani nu au scris în viața lor o scrisoare și nu au idee ce este o scrisoare sau un plic. Din acest motiv, tema cursului de filatelie din acest an s-a axat pe evoluția mijloacelor de corespondență. Astfel, copiii au aflat unde a fost Câmpul Poștei în Bacău, unde a fost Oficiul Poștal, ce înseamnă ștampila poștală și întreaga istorie a poștei băcăuane”.

„Mă bucur că în tabără a fost păstrată aceeași echipă frumoasă de medici și coordonatori. Și autoritățile publice locale trebuie să susțină astfel de inițiative. Deviza cluburilor Lions este We Serve (Noi servim), iar autoritatea locală trebuie să fie alături de membrii clubului. Numai împreună putem face lucruri frumoase!.”
Sorin Brașoveanu, președintele Consiliului Județean

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu