De câțiva
ani în Occident, de puțin timp la noi, se vorbește de un nou tip de
comportament alimentar. Motivul? Schimbările climatice care ne înfricoșează,
dar care ar putea fi „controlate” inclusiv prin dietă. Prin urmare ni se
recomandă să nu mai fim vegetarieni sau omnivori, ci pur și simplu…
climatarieni.
Să fie o
găselniță a producătorilor de alimente sau a nutriționiștilor pentru a scoate
mai mulți bani din buzunarele clienților? Mulți susțin că nu, iar un ziar
onorabil precum New York Times a inclus conceptul în lista sa de cuvinte noi
legate de mâncare încă din 2015, deși noțiunea a apărut în 2009. Tot în 2015 a
căpătat notorietate și pe rețelele de socializare. Astăzi, climatarienismul devine
un model de comportament urgent, recomandat chiar de Națiunile Unite.
În limba
română „climatarian” sună cam ciudat, dar când e vorba de sănătatea planetei
nicio măsură nu poate fi ciudată. Gata cu salatele compuse alandala și mai ales
exotic, gata cu orice friptură la grătar sau la tigaie. Jurnaliștii
cotidianului american pomenit mai sus au definit climatarianismul ca „dieta
care are ca scop principal să stopeze schimbările climatice. Aceasta include
consumul de produse locale (pentru reducerea cantității de energie consumată
pentru transport), consumul de porc și pui în loc de vacă și oaie (pentru
limitarea emisiilor de gaze cu efect de seră) și folosirea în întregime a
alimentelor (inclusiv cotoare de mere, crusta brânzeturilor sau cojile
legumelor)”.
Prin
urmare, ajungem tot la vorba românului: cea mai bună legumă e porcul!
Vorbind
serios, înțelegem că suntem îndemnați să alegem alimentele în funcție de sezon
(nu pe cele crescute în seră, cu mare consum de energie), de proximitatea
producerii lor și de amprenta de carbon alimentară.
Pare
cam complicat, dar strămoșii noștri, se vede treaba, erau climatarieni sadea.
Înapoi la natură!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu