joi, 16 mai 2019

Județul rămâne fără forța de muncă. Ce facem?



Efectele lipsei tot mai acute de forță de muncă resimțite în toate domeniile de activitate și situația creată de acestea pe piața muncii au determinat patru instituții băcăuane să organizeze, joi, 16 mai, o dezbatere pe această temă. Acestea au fost Universitatea „George Bacovia”, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), Biroul pentru Imigrări Bacău și Camera de Comerț și Industrie (CCI). La dezbatere au venit manageri și persoane cu putere de decizie din unele firme, autorități și instituții băcăuane.

Evenimentul a abordat „Stabilizarea pieței muncii în județ prin intermediul programelor educaționale universitare locale” și „Aspectele privind angajarea cetățenilor străini pe teritoriul României”. Pe aceste teme au vorbit asistenței Adrian Popescu - vicepreședinte al Consiliului Județean, prof. univ. dr. Dumitru Bontaș – președintele Consiliului de Administrație al Universității „George Bacovia”, Dan Cristian Petrea - directorul ITM, Cristian Hotea - șeful Biroul pentru Imigrări Bacău și Doru Simovici, președintele CCI.

Tinerii migrează imediat după terminarea liceului

„În ultimii ani – a spus Adrian Popescu -, în județ absolvă studii liceale circa 3.800 de elevi pe an, dintre care cele două universități de la noi au preluat mai puțin de 1.200 în anul întâi. Mulți absolvenți aleg să-și continue studiile în țară și în străinătate. Această migrație are efecte negative, mai ales pe termen mediu și lung”. Adrian Popescu crede că una din cauze este numărul restrâns de specializări și programe universitare în Bacău (lipsesc cele în domeniile medical, artistic, în informatică, automatizări-calculatoare, în telecomunicații, aeronautică, industrie ușoară, asistență socială, istorie și filosofie). O altă cauză este cifra de școlarizare relativ redusă la specializări de mare interes (informatică, drept, științe economice, marketing). Ar fi și cauze subiective, precum atractivitatea altor centre universitare prin ce oferă ele. „Învățământul superior băcăuan – a opinat vorbitorul -trebuie să diversifice oferta, să răspundă preferințelor tinerilor, cerințelor în schimbare ale mediului economic și ale investitorilor”.
Despre situația în care se află județul Bacău din perspectiva asigurării forței de muncă a vorbit Dumitru Bontaș. Județul, conform datelor statistice din anul 2017, ocupă locul 5 în țară după numărul de locuitori, locul 36 la sporul de natalitate, locul 14 ca populație activă, locul 17 după numărul mediu de salariați, locul 3 la numărul de asistați social și locul 30 după rata șomajului.
Județul ar avea peste 12.000 de șomeri. Față de aceste date, Cristian Petrea a precizat că în evidențele ITM ar fi numai 1.477 de șomeri indemnizași și peste 4.000 de oameni au găsit noi locuri de muncă, iar Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă a oferit aproape 3.000 de astfel de locuri.
Dan Cristian Petrea a readus în fața auditoriului și importanța a două acte normative încă prea puțin cunoscute și abordate de angajatori. Acestea sunt legile privind Contractul de ucenicie și Contractul de intership, care pot aduce mute avantaje și angajatorilor și elevilor și angajaților. În județul Bacău, însă, numai șapte societăți comerciale au aplicat la ele.

Vin muncitorii străini

Cristian Hotea a explicat pașii care trebuie făcuți de un angajator dacă optează pentru forță de muncă din afara țării și a Uniunii Europene și în ce condiții pot fi angajați astfel de oameni. În județul Bacău încă nu sunt angajați mulți străini, dar este posibil să vină și se presupune că indienii vor fi cei mai mulți. În general țările asiatice dau cei mai mulți astfel de oameni. România poate primi în acest an 20.000 de străini la muncă, dar numărul poate crește. Iar jumătate din cotă s-a și epuizat.

Să fabricăm aerostate


Vizavi de situația descrisă în dezbatere, Dumitru Bontaș a lansat câteva propuneri de redresare a situației, care vizează inclusiv modernizarea infrastructurii de transport. Două dintre propuneri sunt însă inedite și chiar surprinzătoare. Prima a fost dezvoltarea producției de aerostate în Bacău, specializate în transporturi civile de persoane și mărfuri, tocmai pentru că aici avem compania Aerostar și aeroportul internațional. Iar cea de a doua se referă la înființarea unei companii economice prin ofertă publică de investiții la Bursa de Valori, după modelul Palas Center din Iași sau Băneasa Center din București. „Această companie – a precizat Dumitru Bontaș – ar putea fi amplasată chiar în capitala județului și realizată cu implicarea Asociației Metropolitane Bacău, pentru a influența și preocuparea tinerilor de a continua studiile universitare în oraș, acasă”.

„Sunt enorm de mulți băcăuani care nu mai apar în evidențele noastre. Județul are circa 79.000 de salariați, plus vreo 20.000 de persoane fizice autorizate și întreprinderi individuale, plus vreo 20.000 de salariați în instituții publice. Rezultă că vreo 80.000 de oameni apți de muncă sunt în altă parte, în țară sau în străinătate. Autoritățile ar trebui să ia decizii pentru stabilitatea forței de muncă, să facă politici pe nevoile angajatorilor. În județ avem natalitate scăzută, mortalitate crescută și puține firme noi înființate”.
Doru Simovici, președintele Camerei de Comerț și Industrie Bacău

Un comentariu: