miercuri, 27 martie 2019

Urșii, șacalii și lupii dau iama prin gospodăriile din Sorțeni


  • legea nu-i apără pe gospodari și fermieri
  • în alte zone porcii mistreți distrug în voie semănăturile
Lup
Postul de Poliție din Scorțeni a făcut cunoscut primăriei că pe raza satelor Șerpeni și Stejaru și-au făcut des apariția, în ultima vreme, urșii, lupii și chiar șacalii, care au atacat animalele din curțile gospodarilor. Asemenea situații au fost constatate și în satele Podiș și Valea Budului, în apropierea comunei Scorțeni. Polițiștii solicită măsuri pentru informarea populației și prevenirea unor evenimente nedorite.

Zona Scorțeni se află pe teritoriul unui fond de vânătoare privat, care este Societatea Vânătorul și Pescarul Sportiv (SVPS) din Bacău. Ne-am adresat, întâi, pe acest subiect celor care o administrează. „Nu știu nimic despre asemenea situații – ne-a declarat Gheorghe Bută, directorul SVPS. Am auzit de probleme create de urși în alte comune, dar la noi nu. Nici nu știu dacă sunt șacali în zona Scorțeni. Am auzit doar că bântuie un urs prin partea Blăgeștilor. La noi în zonă lupi sunt, dar stânele încă nu au ieși în câmp sau la deal. Iar șacali or fi, dar nu cred că sunt atât de mulți să atace animalele domestice. Însă, dați-mi răgaz până joi, să mă informez și eu de la oamenii noștri din zonă în legătură cu cele semnalate și vă informez”.

Șacal
Protejate de lege, animalele sălbatice s-au înmulțit

Direcția Silvică Bacău nu are jurisdicție pe terenurile de vânătoare de pe raza comunei Scorțeni, dar opinia vânătorilor profesioniști este, desigur, importantă. „Fondul de vânătoare în care intră și zona Scorțeni nu este al nostru, ci este privat – ne-a confirmat ing. Adrian Titianu, responsabilul de Vânătoare al Direcției Silvice. Pot spune însă că urșii s-au înmulțit și pe la noi și sunt peste tot. Urme de lupi am văzut prin zona Trebeș, iar șacali avem pe toate fondurile de vânătoare din județ. Noi, la Direcția Silvică, am împușcat doi șacali, pentru că atât am avut cotă, dar știu că Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi a împușcat mai mulți, mai ales pe la Brătila și Bârsănești. Culmea e că în județ există și tot mai mulți câini hoinari, care atacă oile, iar oamenii dau vina pe lupi”.

Urs
Legea vânătorii nu este promulgată

Atacul animalelor sălbatice asupra gospodăriilor populației și a culturilor agricole este reclamat în fiecare an, dar măsurile așteptate nu vin. Dacă un păgubaș s-ar apuca să vâneze astfel de animale, ar suporta consecințele legii.Noi, fermierii – declara, recent, presei fermierul băcăuan Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România - suferim pagube enorme. Necazul mare este că nici nu avem cui să ne adresăm pentru despăgubiri, pentru că Legea vânătorii nu este promulgată și nu poate fi aplicată”.
Și președintele onorific al SVSP Bacău, Constantin Șoșu, atrage atenția că pentru a recolta (a vâna) un urs, de exemplu, este obligatoriu avizul Ministerului Mediului, ceea ce se întâmplă și cu porcii mistreți care distrug culturile agricole după semănat.

2 comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere