duminică, 16 decembrie 2018

Se pregătește ediția 2019 ,,In Context Slănic-Moldova”


Asociația de Artă ,,In Context Slănic-Moldova” a avut ca invitate în stațiune reprezentantele a două companii islandeze specializate în strategiile de implementare a proiectelor culturale de anvergură în zone cu accesibilitate redusă. Scopul vizitei a fost semnarea unor parteneriate pe termen lung pentru dezvoltarea proiectului cultural ,,In Context”.

La Slănic Moldova au venit Agusta Thorarinsdottir, care reprezintă ,,Einkofi Productions” din Islanda și Maria Kristin Gylfadóttir, colaboratoare a Centrului Islandez de Cercetare și manager al ,,North Consulting Eht”.  Cu partenerii locali ai ,,In Context” au analizat posibilitățile de colaborare pentru atingerea obiectivelor proiectului, acela de a transforma stațiunea într-un centru de artă contemporană, ecologie și dezvoltare umană - un laborator de învățare transdisciplinară prin artă și știință.

Delegația a vizitat izvoarele minerale din Slănic-Moldova, Salina din Târgu- Ocna și Clubul Elevilor ,,In Context” de la Școala Gimnazială Nr. 1 din Slănic-Moldova. De asemenea, au putut admira lucrările de artă realizate în cadrul edițiilor anterioare ,,In Context” (2017 și 2018) și amplasate în diferite locații din stațiune.
Schimbul de experiență între viitorii parteneri va fi completat de vizita în Islanda a reprezentantei Asociației de Artă ,,In Context Slănic-Moldova”, Alina Georgiana Teodorescu, fondatoare și coordonatoare a proiectului.
Programul proiectului ,,In Context” 2019 va include un adevărat festival de arte plastice și vizuale, muzică, performance, alte forme de exprimare artistică. Pornind de la literatura recentă despre impasul ecologic, vizibil în frecvența și intensitatea inundațiilor recente din zona Slănic-Moldova, rezidența In Context propune pentru ediția a treia, din 2019, tema „Compost”. „Compostul – spun organizatorii - acționează aici atât ca un comentariu asupra crizei ecologice, cât și ca o metaforă pentru metabolismul artei.
Prin abordări transdisciplinare, dialog și alianțe între artiști și specialiști din varii domenii, ediția Compost a rezidenței urmărește, finalmente, să îmbrățișeze condiția posibilului în procesele de redefinire și extindere a ideii de «noi» pentru un pământ viu”.

Romulus-Dan Busnea, Petru Done

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu