miercuri, 3 octombrie 2018

Argint în păr, aur în inimă, dulceață în plăcintele tradiționale ale bunicilor


  • „fenomenul” s-a văzut și în acest an la concursul „Plăcintele bunicilor” de la Târgu Ocna

Toamna și-a revărsat, miercuri, 3 octombrie, și în acest an generos pastelul de culori în standurile ediției a VI-a a concursului „Plăcintele bunicilor” din centrul orașului Târgu Ocna. Concursul a fost organizat de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Bacău în parteneriat cu Primăria Orașului Târgu Ocna și a fost completat și de concursul „Bicicleta, prietena vârstei a III-a”. Manifestările au fost dedicate Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice.

Bunicile și bunicii din Târgu Ocna, dar și vârstnicii asistați în centrele rezidențiale publice sau private din județele Bacău și Neamț s-au întrecut în a prepara minunate plăcinte, prăjituri, dar și dulcețuri, siropuri de fructe și chiar zacuscă, păstrăv în cetină de brad etc., pentru a se întrece în concurs. Standurile lor au umplut piațeta din fața Primăriei din Târgu Ocna și au fost luate cu asalt de mulțime de vizitatori.
Manifestările au fost deschise de primarul Ștefan Șilochi și de Daniela Țîțaru, director general al DGASPC Bacău. Împreună cu ei, apoi și cu membrii juriului concursului, am trecut și noi pe la fiecare stand. Primul a fost cel al Fundației de Sprijin Comunitar Bacău. „Am venit cu plăcinte, dar și cu obiecte confecționate prin lucru manual – ne-a spus Ingrid Trăistaru, de la Centrul de Zi Speranța al FSC. Toate sunt făcute de noi, iar plăcintele sunt din ingrediente pe care le cultivăm tot noi, în grădina proprie. Am adus aici, goji, castraveți și roșii interesante. Rețetele sunt originale și am făcut plăcinte cu brânză dulce, plăcinte poale în brâu, plăcinte cu mărar, cu nucă etc.” În stand am admirat și flaneluțele împletite meșteșugit de bunicuțe, dar și interesante tablouri. Toate făcute în Centrul de Zi, unde funcționează un atelier de pictură, un atelier de lucru manual, dar și o formație corală și un atelier literar.
Minunate bucate ne-a arătat și Gheorghe Lăcătușu, administratorul Bisericii Baptiste din Târgu Ocna, în standul în care a venit cu mama și cu mătușa sa, dar și cu alți membri ai comunității lor. Am adus plăcinte tradiționale, plăcinte cu brânză, moldovenești, plăcinte cu mere sau cu ciocolată etc.
Alături, în Centrele de Recuperare și Reabilitare a Persoanelor cu Handicap din Ungureni și din Comănești am dat peste alte plăcinte cu brânză, cu dovleac, cu mere, dar și cozonaci cu rahat, dulcețuri și gemuri, zacuscă, toate tradiționale, făcute de noi. De la Comănești, Aurica Tabarcea ne-a arătat cornuri cu rahat și plăcinte cu brânză. Am aflat că plăcintele erau numai din produse proprii, cum se făceau înainte vreme. La fel și siropurile de fructe, de brad, de pin, dar și dulcețurile.
Nu în cele din urmă am poposit și la standul Căminului pentru Persoane Vârstnice Bacău. Acolo, Magda Dimofte, directoarea Căminului, ne-a mărturisit din capul locului că are speranța ca anul acesta standul lor să ia un premiu pentru plăcinte, pentru că anul trecut au luat doar o diplomă de participare. „Am venit cu 20 de produse – ne-a spus doamna Dimofte. Între ele cred că plăcinta cu varză e cea mai grozavă, dar avem și plăcinte cu carne, și trandafirași, salam de biscuiți, cornulețe, cozonaci și plăcinte poale în brâu. Am adus și dulceață de gutui, zacuscă și altele asemenea”.

„La această ediție participă bunicii noștri, oameni care ne sunt dragi și care pot să ne învețe să ne păstrăm tradițiile și sentimentele românești. Prin produsele preparate de ei ne fac să nu uităm rețetele tradiționale ale unor plăcinte și prăjituri care au gustul copilăriei. Noi sperăm ca tinerii care au venit aici să preia aceste rețete, să continue ceea ce bunicii noștri au făcut dintotdeauna. Avem în standuri reprezentate opt centre ale DGASPC Bacău, dar și centre private și de la un Centru pentru persoane cu dizabilități din județul Neamț. Bunicii noștri sunt oameni care au argint în păr și aur în inimă, iar în plăcintele prezentate astăzi au pus ceva din aurul lor din inimă. Alți vârstnici, la fel de activi, au venit pentru concursul «Bicicleta, prietena vârstei a treia». Ei ne învață că niciodată nu este prea târziu să faci mișcare.”
Daniela Țîțaru, director general al DGASPC Bacău

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu