Pesta Porcină Africană (PPA) nu evoluează în județul
Bacău – ne-a asigurat Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța
Alimentelor (DSVSA). Au fost luate măsuri în profilaxia pestei în tot județul,
au fost făcute controale și s-au aplicat sancțiuni privind identificarea și
înregistrarea animalelor. Dar se impune în continuare vigilență.
În cadrul
măsurilor de supraveghere sanitară veterinară a efectivelor de suine sălbatice și
domestice, în perioada 24-28 septembrie au fost afluite în Laboratorul Sanitar
Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Bacău probe provenite de la un porc
domestic mort într-o gospodărie, un porc domestic bolnav într-o gospodărie, un
porc domestic mort într-o fermă autorizată, 44 de mistreți vânați și un mistreț
găsit mort. Rezultatele analizelor nu au confirmat prezenta virusului.
Controale și sancțiuni
În controalele
în trafic – ne-a informat dr. Florin Baltă, purtătorul de cuvânt al DSVSA Bacău - au fost instituite, în perioada 24 septembrie-1 octombrie,
cinci filtre rutiere privind prevenirea introducerii virusului PPA pe
teritoriul județului prin transporturi de porci vii sau produse și
subproduse provenite de la aceștia, fiind
verificate peste 50 de mijloace auto. A fost, însă, aplicată o sancțiune
contravențională de 600 de lei pentru vânzarea sau înstrăinarea în orice mod a
animalelor, cumpărarea ori luarea acestora în proprietate cu orice titlu, fără
documentele prevăzute de legislația sanitară veterinară în vigoare.
În exploatațiile
nonprofesionale și în exploatațiile comerciale, în perioada 1 august – 31
septembrie, cu ocazia Inspecțiilor în eșantioanele SMR APIA 2018, au fost
efectuate peste 150 de verificări și au fost aplicate 81 de sancțiuni contravenționale,
în cuantum total de 26.880 de lei.
„Faptele
sancționate contravențional – a precizat Florin Baltă - au fost vânzarea/cumpărarea
de animale fără documente sanitare veterinare, nepredarea mărcilor auriculare și
a pașapoartelor bovinelor sacrificate de proprietar către medicii veterinari de
liberă practică împuterniciți, introducerea în efectivul existent de animale fără
documente sanitare veterinare și absența pașapoartelor bovinelor, lipsa notificării
medicilor veterinari de liberă practică de către proprietarii de animale
privind anumite evenimente survenite în viața animalelor (pierdere de crotalii
etc.)”.
Ce trebuie făcut pentru a preveni PPA
Pentru a
preveni apariția PPA, medicii veterinari recomandă respectarea unor reguli
minime pentru a evita îmbolnăvirea suinelor:
Ø nu intrați în adăposturile unde creșteți
porcii cu încălțămintea și hainele cu care ați umblat pe stradă; este
recomandat chiar ca, pentru dezinfecția la intrarea în adăpost, să puneți o
tăviță cu paie îmbibate cu o soluție slabă de sodă caustică;
Ø creșteți porcii doar în spații îngrădite,
fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea
dumneavoastră, cu porci mistreți sau cu proprietari străini care dețin porci
domestici;
Ø nu hrăniți animalele cu resturi
alimentare/lături/spălătură provenite de la carnea de porc gătită în familie;
dacă există vânători în familie care aduc carne de mistreț, sub nicio formă nu
dați porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne;
Ø SUBPRODUSELE SI LĂTURILE rezultate
în urma preparării cărnii în gospodărie cresc pericolul transmiterii bolii prin
utilizarea lor în hrana porcilor;
Ø prin prepararea termică a cărnii în
gospodărie, virusul Pestei Porcine Africane NU SE DISTRUGE;
Ø Carnea CONGELATĂ poate transmite
boala ANI LA RÂND;
Ø SĂRAREA, AFUMAREA ȘI CONDIMENTAREA cărnii
nu distrug virusul PPA;
Ø CARNEA VÂNDUTĂ SAU DATĂ RUDELOR SAU
PRIETENILOR – TRANSMITE BOALA PORCILOR DIN ALTE LOCALITĂȚI
Ø Se interzice creșterea liberă a porcinelor domestice în vecinătatea
fondurilor de vânătoare, precum și pe suprafața gropilor de gunoi și în raza
acestora, în scopul evitării contactului cu porcii mistreți;
Ø nu scoateți scroafele/vierii din
exploatație în scopul montei cu animale din altă exploatație;
Ø nu cumpărați purcei din locuri
afectate de boală sau necunoscute, fără a fi identificați (cu crotalie) și fără
certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de
liberă practică împuternicit;
Ø nu folosiți în hrana animalelor
iarbă culeasă de pe câmp, pentru că aceasta ar fi putut să vină în contact cu
porci mistreți bolnavi.
Ø Toți crescătorii de animale, persoane fizice sau juridice au obligația de a
notifica orice suspiciune de boală sau mortalitate la porcine către DSVSA Bacău,
la TEL VERDE 0800800096 sau tel. 0234586233 / fax. 0234586372, email:
office-bacau@ansvsa.ro
„În contextul epidemiologic actual privind evoluția
agresivă a Pestei Porcine Africane pe teritoriul a 13 județe din zona de
nord-vest și sud-est a României, respectiv Satu-Mare, Sălaj, Bihor, Tulcea,
Constanța, Brăila, Ialomița, Galați, Călărași, Ilfov, Buzău, Giurgiu și
Dâmbovița, DSVSA Bacău realizează permanent măsuri de profilaxie nespecifică
pentru a preveni pătrunderea virusului pe teritoriul județului nostru. Facem
precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii și nu există nici cel
mai mic risc de îmbolnăvire. Pentru oameni, acest virus are, însă, impact la
nivel economic și social.”
Dr. Florin Claudiu Baltă, purtător de cuvânt al DSVSA Bacău
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu