duminică, 30 septembrie 2018

„Gândirea integrată, globalizarea și tehnologia marchează viitorul profesiei contabile”


  • a stabilit al XXII-lea Congres a CECCAR, la care au participat și reprezentanți ai Filialei Bacău
Progresul tehnologic, gândirea integrată, dar și globalizarea au devenit o provocare pentru profesioniștii contabili. Noua provocare a fost analizată pe 28 și 29 septembrie la cel de al XXII-lea Congres al Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR), care a avut loc la București și la care a fost reprezentată și Filiala Bacău a acestei organizații profesionale.

 „Gândirea integrată, globalizarea și tehnologia – viitorul profesiei” a fost, de fapt, tema principală a congresului. Profesioniștii contabili cred că profesia lor se reinventează într-o lume digitalizată și globalizată. Reperele evoluției acestei profesii sunt văzute ca fiind „actualizarea competențelor profesioniștilor la realitatea economică, parteneriatul win-win (reciproc avantajos) cu mediul de afaceri și cu instituțiile și autoritățile de reglementare, dar și promovarea interesului public și a comportamentului etic”.


Temele abordate – a fost concluzia finală a președintelui CECCAR, prof. univ. Robert-Aurelian Șovapreocupă întreaga comunitate. Provocările acestea nu trebuie să ne sperie, ci să ne mobilizeze pentru a găsi soluții. Starea de confort pe care o avem este că toți profesioniștii contabili ai lumii se confruntă cu acest fenomen. O facem pentru a ne asigura un viitor mai bun. Cu toții ne dorim să trecem de stadiul de a sta la calculator și a introduce note contabile, la cel de a interpreta astfel de note, de a găsi soluții, de a identifica problemele și rezolvările. Să fim, însă, și oamenii care stau în dreapta antreprenorului, căruia să-i ghidăm direcțiile de acțiune, pentru ca el să-și dezvolte businessul, de care și noi vom fi mai mulțumiți. Depinde numai de noi de a schimba această paradigmă. Și o putem face! Ne pregătim tot mai bine și avem în vedere să o facem și mai bine”.
Lucrările congresului au fost deschise, însă, de seminarul internațional organizat de CECCAR și de Comité de Integración Latino Europa-América (CILEA), cu paneluri pe temele „Compararea sistemului fiscal: Europa vs. America Latină” și „Impactul digitalizării asupra profesiei”. La acest seminar a venit și Gustavo Gil Gil, președintele CILEA, prim-vicepreședintele Philippe Arraou, doi vicepreședinți și un consilier.
Tot la congres a fost organizat și un panel internațional pe tema „Fiscalitatea în economia digitală”.
Congresul a fost salutat, prin mesaje transmise, de președintele Klaus Iohannis, de Eugen Orlando Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice, de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, și de Rachel Grimes, președintele IFAC – Organizația Internațională a Profesiei Contabile.
Personal au prezentat mesaje Ștefan Mihu, vicepreședintele Comisiei pentru buget, finanțe, activitatea bancară și piața de capital a Senatului, Marius Constantin Budăi, președintele Comisiei pentru buget, finanțe și bănci a Camerei Deputaților, și reprezentanți ai altor instituții și organizații.

Delegația băcăuană la Congres
„Devine imperativ să adoptăm o gândire integrată. Noi nu trebuie să cunoaștem doar contabilitate și fiscalitate. Trebuie să știm mult mai multe, să învățăm să ne adaptăm progresului, inclusiv celui tehnologic, dar și să ne vindem tot mai bine serviciile. Trebuie să ne schimbăm maniera de a gândi și de a trata problemele. Schimbările vin peste noi și trebuie să ne adaptăm. Poate că unii nu gândesc atât de departe, dar acest departe este, de fapt, foarte aproape. De aceea la congres am discutat teme care vor schimba abordarea în profesia noastră. CECCAR poate, însă, doar crea cadrul schimbării. Mai departe schimbarea ține de voința fiecărui profesionist”.
Radu Faghiean, președintele Filialei Bacău a CECCAR

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu