sâmbătă, 29 septembrie 2018

Lucrări urgente pe trei albii de ape din județ, după inundații

Amenajare pe Tazlăul Sărat, la Măgirești

Administrația Bazinală de Apă (ABA) Siret a primit de la Guvern banii pentru a realiza trei importante lucrări în regim de urgență după inundațiile din lunile iunie-iulie care au produs pagube mari în județul Bacău. ABA a propus lucrări pentru refacerea construcțiilor hidrotehnice în valoare totală de 5.346.000 de lei. Investițiile – ne-a informat directorul ABA Siret, Vlad Marcoci - sunt finanțate din fondul de intervenție la dispoziția Guvernului, iar la acestea se adaugă 1.084.000 de lei din surse proprii.

Prima lucrare este Amenajare Pârâului Tazlăul Sărat, la Măgirești, și Ardeoani. Se reface apărarea de mal drept a Pârâului Tazlăul Sărat, cu elemente de tip gabioane, pe o lungime de 60 de metri liniari în Măgirești și refacerea pereului și a grinzii de beton pe o lungime de 50 de metri liniari în Ardeoani. Valoarea totală alocată obiectivului de investiții este de 955.000 lei. În zona Măgirești au fost realizate lucrările mecanizate la digul de protecție, s-au montat integral saltelele din gabioane și se lucrează la confecționarea, montarea și umplerea cu piatră a cutiilor de gabioane. Reabilitarea acestui obiectiv va duce la protejarea împotriva inundațiilor a locuitorilor și bunurilor acestora, precum și a drumurilor comunale și terenurilor arabile.

Apărări de mal pe Oituz

Regularizare pe Pârâul Oituz
Pentru Regularizare pârâului Oituz, lucrările constau în refacerea apărării de mal din gabioane, în aval și în amonte de podul Sarca, pe o lungime totală de cca 125 de metri liniari. Pentru acest obiectiv a fost alocată suma de 411.000 de lei. Până în prezent, s-au realizat lucrări de confecționare, montare și umplere cu piatră a gabioanelor și saltelelor din gabioane, pe o lungime de cca 50 de metri liniari. Realizarea acestui obiectiv va asigura protejarea împotriva inundațiilor a locuitorilor și bunurilor acestora, precum și a drumurilor comunale și terenurilor arabile din zona localității Oituz.
Întrucât valoarea alocată de la Guvern nu a fost suficientă, s-a asigurat finanțarea suplimentară de 1.084.000 de lei, din surse proprii ale Agenției Naționale Apele Române, pentru refacerea în etapa II-a diferenței de cca 335de metri liniari de apărare de mal din gabioane. În prezent, constructorul realizează organizarea de șantier aferentă obiectivului de investiții.

Se întăresc malurile Pârâului Slănic

La a treia lucrare, Regularizarea albiei Pârâului Slănic, în zonele Târgu Ocna și Slănic Moldova, lucrările constau în refacerea amenajării albiei pârâului pe 1.135 de metri liniari. Se fac refaceri ale elementelor de tip zid de sprijin, grindă de sprijin și praguri de fund. De asemenea, se vor executa lucrări mecanizate pentru amenajarea albiei pârâului Slănic, în vederea asigurării scurgerii optime a apelor în caz de viituri și precipitații abundente. Valoarea totală alocată obiectivului de investiții este de 3.980.000 de lei. În prezent, se asigură aprovizionarea cu piatră brută, necesară refacerii  capacităților afectate. Scopul acestui obiectiv de investiții este punerea în siguranță a lucrărilor existente, care asigură protecția zonelor locuite și a căilor de comunicație.
Conform planului de investiții – a precizat Vlad Marcoci -, lucrările vor fi încheiate până la sfârșitul acestui an.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu