miercuri, 16 mai 2018

Casa Alecsandri semnalizată oficial



Autoritățile locale au făcut băcăuanilor, dar și oricărui trecător prin urbea noastră, o neașteptată surpriză montând pe imobilul „Casa Vasile Alecsandri” însemnul distinctiv „Monument istoric”, care atestă – cum suna un ordin de ministru de acum câțiva ani – „regimul juridic de monument istoric al unui bun imobil, în vederea protejării sale în timp de pace sau de conflict armat”.

Plăcuța „Monument istoric” nu este însă singurul însemn. Ei i-au fost adăugate și două indicatoare stradale „Spre Casa Vasile Alecsandri”, unul amplasat pe calea Mărășești, pe sensul de mers către Catedrala Ortodoxă, în vecinătatea Primăriei și a magazinelor din Centru, al doilea fiind la intersecția străzilor 9 Mai – Erou Gheorghe Rusu, în apropierea Muzeului „Iulian Antonescu” și a Bisericii Precista. Atenția asupra acestor indicatoare ne-a fost semnalată de profesorul Ioan Dănilă, cel care, în calitatea sa de președinte al Societății Cultural-Științifice  „Vasile Alecsandri”, a luptat avan pentru ca imobilul, ajuns între timp în proprietate privată, să revină comunității și să intre în patrimoniul cultural și istoric al Bacăului.
Monumentul a fost preluat, de curând, de Consiliul Județean, care a promis că va reda circuitului cultural și istoric acest obiectiv cu valoare de simbol. Casa, care este într-o zonă impropriu amenajată, se află în continuare în fază avansată de degradare, dar pe fațada ei se află montată placa de marmură pusă în anul 1990, la centenarul morții poetului. Lângă ea stă acum plăcuța „Monument istoric” cu însemne conform normelor legale.
Casa este monument istoric declarat din anii ´80, nu neapărat prin numele lui Alecsandri, ci prin vechimea ei în primul rând. Acolo, după restaurare, ar putea funcționa un centru de cultură cu numele celui supranumit chiar de Mihai Eminescu „rege al poeziei”, născut „undeva în ținutul Bacăului” pe 21 iulie 1821.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu