marți, 24 aprilie 2018

Artă plastică, literatură persană și muzică la Ziua Centrului „George Apostu”


Ion Văsâi și Gheorghe Popa, secretar de stat
în Ministerul Culturii (ambii în centru)

Municipiul Bacău a găzduit luni, 23 aprilie, sub genericul „Un an cât un veac”, a XXIII-a ediţie a programului „Ziua Centrului «George Apostu», eveniment prilejuit de prăznuirea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe-Purtătorul de biruinţă și dedicat Centenarului marii Uniri din 1918 chiar la sediul instituției culturale care poartă numele marelui sculptor George Apostu.

Manifestările culturale au debutat cu „Retrospectiva Ion Văsâi 2018”, expoziție de pictură, sculptură, grafică și obiect, care a fost prezentată de criticul și istoricul de artă Pavel Șușară. Retrospectiva a fost urmată de lansarea albumului de artă a artistului moineștean Ion Văsâi, editat cu sprijinul Municipiului Bacău, „demers expozițional care oferă publicului oportunitatea de a urmări în timp evoluția unui artist, dar și de a descoperi o personalitate complexă cu o mare forță expresivă” – cum au precizat organizatorii manifestărilor.
Constantin Călin
Evenimentul a continuat cu „Spectacolul Cărţii: HĀDJI ĀGHĀ-Sādegh Hedāyat”, volum apărut sub auspiciile Editurii Limes, 2018, o traducere din limba persană cu prefață, note și comentarii de Gheorghe Iorga. Povestirile din carte sunt „Hādji Āghā” și „Misiunea”, iar despre carte și autor au vorbit Constantin Călin și Adrian Jicu.
Tot cu acest prilej a fost lansat și numărul 48 al revistei „Vitraliu” editat de centrul de Cultură din Bacău și dedicat Centenarului Marii Uniri de la 1918. În acest număr al revistei se regăsesc semnăturile unor nume de prestigiu naţional şi internaţional ale unor membri ai Academiei Române, ale unor scriitori şi oameni de cultură de renume, precum şi ale unui mare număr de cadre universitare, dar și ale unor poeţi consacraţi şi debutanţi.
Publicul prezent la manifestări a fost invitat și la o călătorie muzicală, pe tema „De la Paganini la Piazzolla”, ancorată de organizatori și de chitaristul Costin Soare în lumea romantismului şi a neoromantismului de la începutul secolului al XX-lea.

Gheorghe Iorga
Volumul «Hādji Āghā» cuprinde două dintre povestirile iconoclaste ale celui mai mare prozator iranian modern, Sadegh Hedayat, pe care băcăuanii îl știu ca autor al volumelor, celebre de acum, «Bufnița oarbă» și «Îngropat de viu». În puține dintre textele hedāyatiene (și acolo parțial), verva caustică, satira, ironia necruțătoare, acuitatea, precizia observației realiste sunt atât de evidente, valori de intensitate frizând paroxismul și dezvăluind un Hedāyat «rău», aproape mizantrop.
Gheorghe Iorga
Costin Soare

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu