Cristian Bunea, Cristian Postolache, Sergiu Nedelea, Iulian Boghiu, și Eugen Burcă la eveniment |
Restaurantul La
Bettola, recent deschis în Bacău sub administrarea a trei parteneri, între care cunoscutul chirurg
oftalmolog Cristian Postolache, a devenit prima locație de acest fel din
municipiu și a treia din țară certificată de Ordinul European al Cavalerilor
Vinului (Ordo Equestris Vini Europae - OEVE) – Consulatul România cu clasificarea
„Trei pahare”, pentru oferta de vinuri și pentru condițiile de servire.
În funcție de punctajul obținut în evaluare, locațiile certificate de OEVE sunt
clasificate cu cinci, patru sau trei pahare. Evenimentul din Bacău a avut loc
vineri, 9 martie, în prezența paharnicului și președintelui
Comisiei oenologice a Consulatului OEVE, eques Sergiu Nedelea, a șefului Legatului
Bacău al acestui Ordin, eques Eugen Burcă, și a comandantului Scaunului
Cavaleresc Bacău, iudex Cristian Bunea, în prezența mai multor cavaleri ai
Ordinului. Anul trecut, un certificat „Trei pahare” a fost acordat și
magazinului Selgros din Bacău, pentru raionul de vinuri.
Sistemul de certificare este bazat pe o serie de criterii
atent alese: calitate, diversitate, capacitate și condiții de depozitare, modalități
de prezentare și/sau servire, politici de preț etc. Iar certificarea este
valabilă atât timp cât sunt menținute criteriile care au stat la baza
evaluării. „Scopul certificării – ne-a
declarat Sergiu Nedelea - este de a se concretiza într-o serie de beneficii
care să vină în sprijinul tuturor actorilor de pe scena vitivinicolă
românească. Certificarea își propune să stimuleze producătorii în
demersul lor de a realiza vinuri de un înalt nivel calitativ și să determine
comercianții să-și îmbunătățească permanent oferta. Avem mereu în vedere și
consumatorul final care, prin identificarea plăcii de certificare va avea
siguranța că se află într-o locație care respectă standardele necesare unui
comerț de calitate”.
Eugen Burcă crede că lumea începe să aprecieze vinul, lucru însemnat mai
ales într-o țară și într-un oraș ca Bacăul în care nu există încă un adevărat
cult al vinului. Legatul Bacău al OEVE are 116 membri, patru scaune cavalerești
(Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui) și numai în Scaunul
Cavaleresc Bacău 25 de membri.
În Legatul Bacău al OEVE, certificările sunt făcute de președintele
Comisiei oenologice pe Moldova, somelierul Cristian Bunea. „Este a doua
certificare în Bacău, după aceea de la magazinul Selgros pe raionul de vinuri –
ne-a spus Cristian Bunea. Vor mai urma încă cinci încercări în județ (pentru magazine
specializate în comercializare de vinuri, restaurante, hoteluri și
distribuitori de vin).
„Suntem onorați că
acum avem certificarea OEVE. Deocamdată numai «Trei pahare» din cinci, dar sigur vom câștiga pe parcurs și restul.
Restaurantul nostru este unul cu specific toscan, în care primează carnea de
vită, dar unde se pot servi și o pizza bună, paste, pește sau fructe de mare.
Avem și un somelier, care este chiar Cristian Bunea, primul somelier din oraș. În Bacău, nu aveam un loc potrivit pentru ca împreună cu
prietenii să putem adăsta până târziu în noapte. Astfel, am deschis La Bettola,
pentru că ne plac și carnea de vită și vinul bun”.
Dr.
Cristian Postolache, administrator al Restaurantului La Bettola
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu