duminică, 11 martie 2018

Primul restaurant din Bacău certificat de Ordinul European al Cavalerilor Vinului



Cristian Bunea, Cristian Postolache, Sergiu Nedelea,
Iulian Boghiu, și Eugen Burcă la eveniment

Restaurantul La Bettola, recent deschis în Bacău sub administrarea a trei parteneri, între care cunoscutul chirurg oftalmolog Cristian Postolache, a devenit prima locație de acest fel din municipiu și a treia din țară certificată de Ordinul European al Cavalerilor Vinului (Ordo Equestris Vini Europae - OEVE) – Consulatul România cu clasificarea „Trei pahare”, pentru oferta de vinuri și pentru condițiile de servire.

În funcție de punctajul obținut în evaluare, locațiile certificate de OEVE sunt clasificate cu cinci, patru sau trei pahare. Evenimentul din Bacău a avut loc vineri, 9 martie, în prezența paharnicului și președintelui Comisiei oenologice a Consulatului OEVE, eques Sergiu Nedelea, a șefului Legatului Bacău al acestui Ordin, eques Eugen Burcă, și a comandantului Scaunului Cavaleresc Bacău, iudex Cristian Bunea, în prezența mai multor cavaleri ai Ordinului. Anul trecut, un certificat „Trei pahare” a fost acordat și magazinului Selgros din Bacău, pentru raionul de vinuri.
Sistemul de certificare este bazat pe o serie de criterii atent alese: calitate, diversitate, capacitate și condiții de depozitare, modalități de prezentare și/sau servire, politici de preț etc. Iar certificarea este valabilă atât timp cât sunt menținute criteriile care au stat la baza evaluării. „Scopul certificării – ne-a declarat Sergiu Nedelea - este de a se concretiza într-o serie de beneficii care să vină în sprijinul tuturor actorilor de pe scena vitivinicolă românească. Certificarea își propune să stimuleze producătorii în demersul lor de a realiza vinuri de un înalt nivel calitativ și să determine comercianții să-și îmbunătățească permanent oferta. Avem mereu în vedere și consumatorul final care, prin identificarea plăcii de certificare va avea siguranța că se află într-o locație care respectă standardele necesare unui comerț de calitate”.
Eugen Burcă crede că lumea începe să aprecieze vinul, lucru însemnat mai ales într-o țară și într-un oraș ca Bacăul în care nu există încă un adevărat cult al vinului. Legatul Bacău al OEVE are 116 membri, patru scaune cavalerești (Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui) și numai în Scaunul Cavaleresc Bacău 25 de membri.
În Legatul Bacău al OEVE, certificările sunt făcute de președintele Comisiei oenologice pe Moldova, somelierul Cristian Bunea. „Este a doua certificare în Bacău, după aceea de la magazinul Selgros pe raionul de vinuri – ne-a spus Cristian Bunea. Vor mai urma încă cinci încercări în județ (pentru magazine specializate în comercializare de vinuri, restaurante, hoteluri și distribuitori de vin).

„Suntem onorați că acum avem certificarea OEVE. Deocamdată numai «Trei pahare» din cinci, dar sigur vom câștiga pe parcurs și restul. Restaurantul nostru este unul cu specific toscan, în care primează carnea de vită, dar unde se pot servi și o pizza bună, paste, pește sau fructe de mare. Avem și un somelier, care este chiar Cristian Bunea, primul somelier din oraș. În Bacău, nu aveam un loc potrivit pentru ca împreună cu prietenii să putem adăsta până târziu în noapte. Astfel, am deschis La Bettola, pentru că ne plac și carnea de vită și vinul bun”.
Dr. Cristian Postolache, administrator al Restaurantului La Bettola

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu