joi, 22 martie 2018

Campanie de informare cu prilejul Zilei Mondiale a Apei


Agenția pentru Protecția Mediului din Bacău a început o campanie de informare dedicată Zilei Mondiale a Apei, celebrată în fiecare an pe 22 martie, cu o serie de acțiuni programate până pe 29 martie. Noțiuni care vor demonstra importanţa apei în viața de zi cu zi vor fi făcute cunoscute elevilor de la Şcoala „Ion Luca”, Şcoala nr. 10, Liceul Tehnologic „Petru Rareş” şi Colegiul Tehnic „Anghel Saligny” din Bacău și de la Şcoala „Liviu Rebreanu” din Comăneşti.

Sloganul sub care se sărbătorește în acest an Ziua Mondială a Apei este „Natură pentru Apă”. Se explorează, astfel, modalitățile prin care putem utiliza natura pentru a depăși provocările secolului al XXI-lea în domeniul utilizării apei. Degradarea mediului, împreună cu schimbările climatice, accentuează criza apei pe plan mondial. Inundaţiile, seceta şi poluarea apei sunt potenţate prin degradarea biodiversităţii, a solului, a râurilor şi lacurilor. Când neglijăm ecosistemele, tot mai multe comunităţi umane se confruntă cu lipsa accesului la sursele de apă şi la canalizare. Soluţiile oferite de natură pot rezolva provocările în domeniul apei. Se pot realiza mai multe prin introducerea infrastructurii „verzi” şi armonizarea acesteia cu infrastructura„“gri”, acolo unde este posibil. Este necesar să plantăm noi păduri, să reconectăm râurile cu zonele inundabile şi să refacem zonele umede, prin aceasta făcându-se posibilă restabilirea echilibrului în ciclul apei, ceea ce va conduce la îmbunătăţirea sănătăţii umane şi a condiţiilor de viaţă.
Utilizarea apei a crescut într-un ritm de douǎ ori mai mare decât creşterea populaţiei în decursul ultimului secol, astfel tot mai multe regiuni suferǎ în mod cronic din cauza lipsei apei. În lume, peste un miliard de oameni nu au acces permanent la o sursă de apă potabilă corespunzătoare şi 2,4 miliarde duc lipsa serviciilor de canalizare şi instalaţii sanitare. În prezent, 1,8 miliarde de oameni folosesc apă de băut din surse contaminate, confruntându-se cu riscul de îmbolnăvire cu holeră, dizenterie, febră tifoidă, poliomielită, acest fapt cauzând peste 800.000 morţi anual. Pânǎ în anul 2025, circa 1,8 miliarde de oameni vor locui în ţǎri sau regiuni cu un deficit de apǎ absolut, iar douǎ treimi din populaţia globului se vor confrunta cu situaţii deosebite cauzate de diminuarea resurselor de apǎ. Situaţia va fi cu atât mai gravǎ cu cât zonele urbane cu o creştere rapidǎ pun o mare presiune asupra resurselor de apǎ învecinate.

„Utilizând soluţiile oferite de natură pentru a acoperi cerinţele consumului de apă urmare a creşterii populaţiei mondiale, vom contribui la crearea unei economii circulare. În acelaşi timp vom contribui la protejarea mediului natural şi la reducerea poluării – două din ţintele cheie ale obiectivului nr. 6 din Strategia de Dezvoltare Durabilă, care îşi propune managementul sustenabil al resurselor de apă, asigurînd astfel accesul  la apă şi sanitaţie pentru întreaga populaţie a planetei, până în anul 2030.”
Petrică Ilieș, director executiv al APM Bacău

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu