Două articole care apar astăzi în ziarul nostru au ceva în comun. Mi-a
semnalat aceasta colega noastră Roxana Neagu. Eu am fost ieri la un simpozion
organizat de unul dintre cei mai interesanți oameni de afaceri din Bacău, Ioan
Neculcea, care de câțiva ani ne uimește cu ceea ce fabrică în instalațiile sale
industriale din Filipești. Produse care an de an au etalat calități care le
ridică la mare nivel. Iar eu aceasta am scris.
Ce legătură are, însă, cu semnalul tras de colega mea? Simplu: sănătatea!
Sănătatea noastră, a tuturor, sănătatea plantelor pe care ni le mai oferă
agricultura prin industria chimică de profil, adică aceea care produce
substanțele prin care se combat bolile și dăunătorii plantelor, dar prin care
se face și agricultură ecologică.
Ești ceea ce mănânci – spun unii dintre specialiștii de marcă, de exemplu
nutriționiștii. Da, dar suntem și ceea ce ni se dă de mâncare, pentru că, vrem
nu vrem, mâncăm ce găsim.
Nu știu alții cum sunt, dar eu care am prins deja la butonieră ceva zeci de
ani, chiar cred că pot spune fără teamă că numai de vreo 20 de ani tot aud de
pericolele infernale din farfurie, de care nun prea auzeam în anii de demult.
De ce? Nu că pe vremea aceea nu prea aveam ce mânca. Aveam! Acum, însă, auzim
că unii producători d-ale gurii ne otrăvesc, pur și simplu, cu bună știință.
De acest fenomen se ocupă, cu diverse rezultate, mediciniștii și toți cei
din lanțul lor „trofic” profesional. Adică oameni care chiar fac eforturi
intelectuale, cu bani buni din bugete, ca noi să trăim cum strămoșii noștri
trăiau pe gratis: bine și curat!
Pericolele, în acest sens, sunt multe, iar mâncarea e unul dintre ele. De
mâncarea noastră „curată” se ocupă însă și agricultorii și industria din avalul
domeniului lor. Unii, precum fabricantul băcăuan de produse „medicale” pentru
plante, de care tocmai am scris, vor să se facă agricultură… ecologică. Adică
una curată. Ieri, la evenimentul agro-industrial la care am fost, un cercetător
științific maghiar a concentrat, în numai câteva cuvinte ceea ce eu am înșirat
aici în fraze: „suntem ceea ce trece prin stomacul plantei!”.
De aceea, m-am și gândit: agricultura curată pune sănătatea pe pâine!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu