joi, 21 septembrie 2017

La Onești a început „Festivalul G. Călinescu”



În municipiul Onești a debutat, joi, 21 septembrie, Colocviul  „Zilele Culturii Călinesciene”, manifestare anuală de rezonanță națională, care din 1969 și până în prezent a reunit reprezentanți de frunte ai literaturii, științei și artelor românești. Manifestările sunt organizate, în perioada 21-23 septembrie, de Primăria Municipiului Onești în colaborare cu Fundația Națională „G. Călinescu”.

„Un fenomen unic în cultura română contemporană, o longevitate care exprimă voința și puterea de creație a oamenilor acestor locuri” – a caracterizat Colocviul directorul Bibliotecii „Radu Rosetti” din municipiu, Ionuț Tenie.
Ediția din acest an, a 49-a, este considerată ca importantă prin conținut și anvergură. Vor avea loc simpozioane, sesiuni de comunicări, prelecțiuni, recitaluri, lansări de carte, prezentări de reviste, expoziții și spectacole, precum și decernarea Premiilor „Zilelor Culturii Călinesciene”. Iar criticul și istoricul literar Alex Ștefănescu, personalitate marcantă a culturii române contemporane, va fi sărbătorit la împlinirea vârstei de 70 de ani și va primi Premiul de Excelență.
„Un reper important – ne-a informat Ionuț Tenie - îl constituie prezența filosofului Mihai Șora care, în acest an, atinge frumoasa vârstă de 101 de ani. Domnia sa va ține o prelecțiune și va modera o amplă dezbatere asupra unui veac cultural”.
Un recital cameral de excepție va fi oferit de Trio-ul TriLL al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, din Cluj-Napoca.
La evenimentele din programul Colocviului și-au anunțat participarea peste 20 de personalități din principalele centre culturale ale țării și din străinătate: academicieni, profesori universitari, scriitori, oameni de știință, artiști și jurnaliști.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu