marți, 11 aprilie 2017

Romprest amenință că se retrage din județul Bacău



  • cum motivează compania noua notificare către autorități

Marile întârzieri la plata serviciului de colectare a deșeurilor în 47 dintre cele 63 de localități în care lucrează Romprest, plus alte probleme adiacente, dar care aduc și ele cheltuieli și pierderi financiare, au determinat compania să notifice pentru a patra oară în numai un an autoritățile județului Bacău.

„Este o problemă care trenează aproape de la începutul activității noastre aici – ne-a declarat Mihai Dan Asmarandei,  mangerul de contract în proiectul aplicat de Romprest în județ pentru colectarea deșeurilor. Noi am început activitatea în octombrie 2015. A fost o perioadă de 90 de zile de implementare a activității, conform contractului, apoi pe 11 ianuarie 2016 am început efectiv colectarea deșeurilor. Au apărut și probleme la care nu ne așteptam. În anumite localități, chiar dacă aveam contract de colectare, nu am fost lăsați să intrăm și am început mai târziu colectarea”.

Unde este al doilea operator pe firul deșeurilor?

Contractul cu Rompres a prevăzut o perioadă de tranziție de 90 de zile, timp în care alături de compania colectoare trebuia să mai apară un operator, care să se ocupe de sortare, selectare și compostarea deșeurilor, pentru procesarea lor, inclusiv cu organizarea stațiilor de tranzit. Al doilea operator nu a apărut nici acum, ceea ce – spun cei de la Romprest – le creează mari probleme financiare. „Romprest – a precizat managerul de contract - a înțeles să fie înțelegătoare față de absența celui de al doilea operator pe o perioadă de tranziție. Dar, această tranziție trenează de mai bine de un an. Am aflat că ar fi o licitație adjudecată, dar contestată, deci cu mult timp pierdut”.
Între cele 63 de localități din județ pentru se prestează servicii de salubritate sunt și trei orașe – Moinești, Dărmănești și Onești. Vor mai apărea două localități, una în toamnă, alta la anul, care au contracte cu alți operatori care trebuie finalizate. Dar cele mai mari probleme – spune Matei Dan Asmarandei - sunt la Moinești și la Dărmănești. „Ei – a declarat managerul de contract - au semnat, din 2010, documente care arătau creșterea suportabilității din partea cetățenilor, dar care acum nu mai sunt valabile, nu mai sunt recunoscute. Dărmăneștiul, de exemplu, vrea să plătească doar cât a hotărât Consiliul Local (pentru că, vorba aia, sunt alături de alegători), Moineștiul la fel. Mai mult, parcă de când am venit noi, în județul Bacău a dat un fel de molimă și au dispărut, ca prin farmec, vreo sută de mii de locuitori numai din aceste localități. Pentru un UAT este ușor să declare că nu mai are tot atât de mulți locuitori ca înainte, pentru că pentru ei trebuie să plătească la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Bacău (ADIB) colectarea deșeurilor. O comună avea mii de locuitori atunci când trebuia trecută într-un rang administrativ mai mare pentru ca și primarul să aibă un salariu mai mare, dar acum a dat molima și au dispărut oamenii. Sunt situații de-a dreptul hilare”.


Plățile către Rompres le face ADIB, care colectează banii din localitățile arondate. Dar, acum, în aprilie, ADIB abia a încheiat de plătit factura pe luna octombrie. Atunci, ce previziuni avem pentru sfârșitul acestui an? – se întreabă cei de la compania de salubritate. Probabil atunci vor achita doar luna decembrie 2016.

Kilometri în plus, timp pierdut, productivitate mică

Rompres se ocupă de colectare în patru zone din județ: Bacău, Găiceana, Onești și Berești-Tazlău. Acolo a organizat baze în trei zone, în Găiceana fiind în curs de organizare pe un teren deja închiriat. Astfel, de la Ghimeș, de exemplu, trebuia să fie dus la stația de transfer din Berești-Tazlău, de la Urechești la Onești, de la Lipova la Bacău, de la Podu Turcului la Găiceana. Dar, așa deșeurile oriunde se duc numai la Bacău. Cu mare diferență de kilometri parcurși și nici productivitatea muncii nu mai este cum trebuie, pentru că șoferii parcurg drumuri mai lungi, cu camioane nu cu limuzine. Programul de colectare al unei mașini și al unui echipaj scade și el pe măsură, pentru că sunt mai mult pe drum. Trebuie, astfel, să fie prelungit programul de lucru, să fie angajați oameni pentru ore suplimentare etc. Iar toate acestea costă.
„Noi suntem de acord să respectăm prevederile din contract, dar într-o situație normală – spun cei de la Romprest. Inițial am înțeles anormalitatea, chiar dacă aveam pagube, dar până când?
Noi am notificat, cu această situație, de patru. S-au făcut numai promisiuni verbale. Fapte nu!”.

Redevența, bat-o vina

Romprest mai reclamă și taxele și redevențele care i se impun. La licitație, a întrebat dacă pe lângă prevederile contractuale mai sunt și alte taxe de achitat, neprevăzute. S-a spus că nu. Dar, acum în Moinești și în Dărmănești plătește, de exemplu, taxe de tranzit, chiar dacă noi acolo prestează un serviciu, nu tranzitează pur și simplu localitățile. „Moineștiul – spune Matei Dan Asmarandei - plătește serviciile conform hotărârilor Consiliului Local, nu conform angajamentelor de plată asumate încă din 2010”. În plus, Romprest plătește două redevențe: una la Consiliul Județean, alta către Unitatea Administrativ Teritorială Moinești, pentru bunurile care i se predau și le folosește în perioada contractului. „E corect! – exclamă managerul de contract Dar, plătim pe 63.000 de pubele de gunoi, însă la ora actuală, deși distribuim zilnic pubele, s-au preluat foarte puține. În perioada de 90 de zile de la început, am stat zi lumină, pe orice vreme, să vină lumea să le dăm pubele. Dădeam cel mult 25 pe zi, operațiune pentru care țineam la posturi cinci oameni și am folosit mașini să le cărăm, oricât de puține erau cerute. Multe pubele stau încă în depozite, iar noi plătim redevență”.
Compania nu a distribuit, pentru că nu s-a putut, nici recipientele pentru deșeuri reciclabile, pentru că nu sunt stații de sortare, nu ai unde să duci aceste deșeuri.
„La Moinești – a mai spus Matei dan Asmarandei - am solicitat reducerea redevenței în funcție de pubelele folosite. Dar ne-au râs în nas. Plătim redevențe și pentru gazul din stațiile de sortare și pentru platformele betonate, deși nu le folosim și nici nu există. În plus, o parte din containerele nefolosite sunt deja duse pe la firme agreate de consiliile locale. Chiar dacă aceste containere sun achiziționate cu fonduri ISPA de unde se dau bani pentru populație, nu pentru agenți economici”.
Prestaorul de sevicii mai reclamă că, de la Moinești, i s-au predat trei autospeciale pentru colectarea deșeurilor, care în contabilitate au valoare zero, dar pentru care plătește redevență. „Noi – a precizat managerul de contract - le-am făcut verificare tehnică la firme autorizate, să le putem scoate legal pe stradă. A le pune în circulație ne costă bani buni, dar să ni se reducă redevența”.

Romprest vrea să plece. Dar pe banii cui?

Prestatorii de servicii de salubritate mai cred că e ciudat și că unii agenți economici nu fac contracte pentru colectarea gunoiului. Numai o treime din agenți au contracte, în Moinești. Dar ceilalți nu fac gunoi? Și dintre cei cu contracte peste 60% spun că nu fac gunoi. „Noi le-am atras atenția, dar ei, autoritățile, trebuie să-i verifice. Nici primăria nu are contract cu Romprest. Nici ei nu fac gunoi? Paharul s-a umplut, iar noi trebuie să luăm o măsură. Probabil că vom pleca din acest județ, dar vom cere în instanța de judecată banii care ni se cuvin, cu penalitățile de rigoare, cu acoperirea profitului pierdut din cauza lor etc.” – a conchis Matei dan Asmarandei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu