Comuna
Ghimeș-Făget a găzduit, la sfârșitul săptămânii trecute, chiar în ziua
Floriilor, cea de a doua ediție a Concursului și expoziției de ouă încondeiate.
La evenimentul organizat la magazinul de produse tradiționale Degustarium, din
centrul comunei, au venit oaspeți din trei județe - Bacău, Harghita și Mureș.
Îmbrăcați
în costume populare specifice zonei Ghimeș, concurenții, tineri și vârstnici,
au luat loc în cele trei ateliere de încondeiat ouă și au lucrat chiar în fața
vizitatorilor minunate bijuterii specifice sărbătorii Paștelui: ouă
încondeiate. „Acum doi-trei ani – am aflat de la organizatorul și sponsorul
principal al concursului, Petru Pal, administratorul firmei Xilopal - la Școala
maghiară din Ghimeș-Făget se organiza, înainte de Paști, activitate de
încondeiere a ouălor. Acum continuăm în comună o astfel de activitate. Avem
copii îmbrăcați în costume naționale care participă la acestea, iar ei deja
stăpânesc arta încondeierii. Pentru ei nu e nimic nou și avem siguranța că vor
duce mai departe această tradiție”.
Petru Pal și Kakas Zoltan |
Despre modul în
care lucrează încondeietorii ne-a vorbit Antal Viorica, pensionară, fostă
salariată la CFR și una dintre animatoarele culturii tradiționale din zona
Ghimeș. „Motivele folosite de încondeietori – am aflat - sunt motive
geometrice. Meșterii se adună, de obicei, în grupuri și lucrează. Condeiul
folosit de ei este confecționat chiar de un meșter din comună, Sarig Miklos.
Încondeietorii folosesc ceară de albine, pe care scriu motivele populare. Oul
se pune, apoi, în vopsea roșie, după care, încălzit ușor se șterge ceara de pe
el. La Ghimeș, desenele se fac pe fond roșu. Motivele reprezintă, de regulă,
trandafiri, brâie etc.”.
Organizatorii
au acordat concurenților două categorii de premii. O parte au fost premii de
popularitate, în urma voturilor exprimate de vizitatorii expoziției în care
erau expuse nenumărate modele de ouă încondeiate, iar o altă parte au fost
premii acordate de specialiștii etnografi.
Au
primit premii de popularitate Etelka Antal
(premiul1), Viorica Sorodok (locul al
doilea) și Antal Terez (locul al treilea). În schimb, Julianna Tanko Fitu s-a clasat pe primul loc după
jurizarea specialiștilor, Terez Antal pe locul al doilea, iar Erzsebet Antal pe
locul al treilea.
Julianna Tanko Fitu |
„Încondeierea
ouălor, la Ghimeș, diferă de ceea ce se practică în celelalte zone ale țării,
prin tehnică și modele. Diferențe care se regăsesc și în alte activități, nu
doar în arta încondeierii ouălor. Însă, la încondeiere sunt elemente comune între
zone. Această artă este strâns legată de mitologia populară, deci simbolurile
răului sunt la fel, pentru că răul e rău peste tot. Cum și Dumnezeu e același
peste tot, iar Iisus a înviat pentru toți. La fel, natura are cam aceleași
elemente și semnificații peste tot. Însă există unele diferențe între sufletul
românesc și cel maghiar, ceea ce se vede și în motivele încondeierii ouălor. În
anumite regiuni, de exemplu în Bucovina, sunt prezente tot mai mult motivele
huțule, străvechi, plăcute și preluate și în alte zone din țară, precum Brașov,
Întorsura Buzăului.”
Kakas Zoltán,
etnograf
Meșterul Sarig Miklos |
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu