vineri, 24 martie 2017

Pădure de salcâm peste fosta groapă de gunoi din Buhuși



  • 1.500 de copaci au fost plantați în acest areal
  • joi, a fost rândul elevilor de la Cercul de Ecologie al Palatului Copiilor

Direcția Silvică a continuat și joi, 23 martie, activitatea de plantare de arbori în arealul fostei gropi de gunoi din zona Tudoreni a orașului Buhuși, de această dată în parteneriat cu Cercul de Ecologie de la Palatul Copiilor din Bacău. Acțiunea se încadrează în campania anuală „Luna plantării arborilor”, care continuă până pe 15 aprilie.

„Sperăm să putem schimba fața acestei zone – ne-a declarat, Irina Titianu, resonsabil cu fondul forestier la Ocolul silvic Fântânele. Plantăm zilnic cu copiii brăduleți, prin care vrem să atragem atenția că modul de folosire a zonei s-a schimbat. Dar, scopul principal aici este plantarea cu salcâmi. Au fost deja plantați circa 1.500 de copaci dintr-o specie foarte bună pentru terenurile degradate, cum sunt haldele de steril. Însă până vor apărea frunzele pe puieții de salcâm, iar locuitorii să perceapă vizual schimbarea, am plantat și un gard viu, din rășinoase, un gard acompaniat de alte gărdulețe de lemn, din materiale vegetale reciclabile”.
Cu o zi înaite în același areal s-a lucrat cu o grupă de copii de la Asociația Există o Șansă. „Fiecare – a precizat Irina Titianu - vine cu idei extraordinare, deosebite. Copiii au plantat brăduleți, iar la final au adoptat fiecare câte un copăcel. Se va face o fișă de adopție, cu fotografia copilului, iar de câte ori va fi nevoie vom reveni la fața locului pentru a acorda îngrijiri plantației. Astfel, vom avea o prezență permanentă în zonă, pentru a împiedica să se mai depoziteze aici gunoaie. Dar avem și o plăcută activitate de conștientizare. Vom lucra aici de câte ori vom avea solicitări. Lucrarea din zona Tudoreni urmează a fi continuată de primărie, cu locuitorii orașului, timp de încă cel puțin o săptămână de aici încolo”.
Nela Dumea, directoare la Palatul Copiilor și coordonatoarea Cercului de Ecologie de aici crede că după astfel de acțiuni copiii rămân cu jaloane de viață, iar cei care vin și plantează arbori nu vor tăia niciodată, din răutate, un copac.

„Vrem să schimbăm fața României în bine. Vrem să facem în așa fel încât copiii care vin după noi să gândească altfel decât înaintașii lor. Colaborăm din 2013 cu Direcția Silvică în acest sens și în special cu Ocolul silvic Fântânele. Am fost ajutați, am mers în codrul secular Runc, dar și în alte rezervații naturale. Și în fiecare an am venit la plantat de arbori. În iarna trecută, de Ziua Voluntariatului, am făcut concursul județean «Voluntari pentru pădure» la care au participat 30 de școli din județ. An de an, de Luna plantării arborilor, adunăm copii în Piața Tricolorului din Bacău, din toate școlile, unde ei compun mozaicuri colorate din capace de pet-uri pe tema pădurii.”
Nela Dumea, director la Palatul Copiilor Bacău

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu