marți, 21 februarie 2017

Lansare de carte la Slănic Moldova




Mihai Buznea, Valeriu V. Cotea, Constatin Popa,
Irina Stănciuc și Vilică Munteanu
Proaspăt ieșită de sub teascurile tipografiei, cartea „Vinul în viața omului. Taifas despre rețeta fericirii”, semnată de dr. ing. Constantin Popa, om de afaceri cunoscut mai ales în domeniul turimului și montanologiei, a fost lansată la Pensiunea Montana din Slănic Moldova, în prezența unui numeros public.

Despre carte - care este dedicată memoriei unui prieten apropiat al autorului, dar și al stațiunii Slănic Moldova și al județului Bacău, academicianul Valeriu Cotea - la acest eveniment editorial au vorbit prof. univ. dr. Valeriu V. Cotea - fiul academicianului, ziaristul Mihai Buznea - consultantul editorial al cărții, Irina Stănciuc - director zonal în rețeaua de magazine Selgros, istoricul Vilică Munteanu și generalul (r) Nicolae Rotaru, originar din cunoscuta zonă vini-viticolă Podu Turcului. Au fost prezenți reprezentanți ai autorităților locale din Comănești și Târgu Ocna, senatorul Viorel Ilie, oameni de afaceri din turism și din alte domenii de activitate, profesori și ziariști, viticultori și producători de vinuri și alții.
Valeriu V. Cotea și Constantin Popa
„Cartea, așa cum a fost alcătuită - a spus Valeriu V. Cotea -, poate fi asemuită cu un almanah. Găsești în ea informații și povești despre vinuri, despre somelărie, dar și informații științifice legate de vie și vin. Conține informații și pentru cei care lucrează în pensiuni și restaurante, iar unele referințe sunt foarte noi. La baza lucrării stă o documenare bună, pentru că domnul Popa este absolvent și al unei școli de somelieri pentru care a compus o lucrare de diplomă. Aceasta a fost, cu siguranță, dezvoltată ulterior și iată cartea, pentru că a vrut să împărtășească tot ce a învățat în școala de somelieri și cu alții. Ea dovedește că autorul este sigur îndrăgostit de vinurile românești și mai ales de cele moldovenești, pentru că pe multe dintre ele le descrie aici. Cartea se subintitulează «Taifas despre rețeta fericirii» și chiar te îndeamnă, dacă o deschizi, să stai la taifas, la un pahar de vin, pe teme desprinse din ea”.
Consultantul editorial a asemuit cartea cu un vin cupajat, „pentru că este, practic, un cupaj de informații, de evenimente pe care le-a trăit autorul și nu numai”, iar Irina Stănciuc a văzut în lucrare „o carte despre o pasiune de o viață”, inclusiv a autorului ei. „Vinul – a opinat Vilică Munteanu - a fost și lăudat și bârfit, dar calitățile lui, recunoscute de la începuturile civilizației, au fost cele care l-au impus și în viața cotidiană, dar și în viața spirituală. Vinul are un rol bine definit în viața omului. Problema este ca noi să-i înțelegem rolul și să-i cunoaștem măsura. Dar, dacă uneori nu s-ar depăși măsura, nu am putea filosofa suficient. Or, cartea tocmai asta ne îndeamnă”.
Grl. (r) Nicolae Rotaru
Nicolae Rotaru a folosit acest prilej pentru a-i face autorului un succint portret de pe vremea în care bătea drumul din Glăvănești spre liceul din Podu Turcului, adică de pe când pătrundea tainele viticulturii și chiar ale vinului. „Fostul nostru coleg de liceu, Costică Popa – a spus fostul coleg de liceu -, ne-a făcut o mare surpriză cu această carte. Îl știam un tînăr neastâmpărat, năbădăios, chiar nestatornic. Dar, astăzi vedem că are preocupări foarte serioase. Felicitări că a dedicat cartea unui înaintaș al său, academicianul Valeriu Cotea, care i-a fost și profesor, dar și că prin carte ne oferă tuturor informații inedite”.
Participanții au ținut un moment de reculegere în memoria academicianului Valeriu Cotea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu