marți, 21 februarie 2017

FSC a retras definitiv certificarea acordată Schweighofer



  • compania din Austria, care prelucrează lemn și în țara noastră, inclusiv la Comănești, își propune să dezvolte împreună cu FSC un plan de reasociere

În fotografii: Legalitatea transportului de lemn
la intrarea în fabrică este verificată
cu tehnologie de ultimă oră

Organizația Forest Stewardship Council (FSC) a anunțat că retrage definitiv certificarea pentru lemnul procesat de compania austriacă Holzindustrie Schweighofer, care prelucrează lemn și în România și care deține o fabrică și în Comănești. Decizia a venit după ce activiști din trei țări (Germania, România și Austria) au înmânat o petiție semnată de 250.000 de cetățeni directorilor FSC, pe 7 februarie. În România, campania de strângere de semnături a fost lansată de Comunitatea „de-clic”.

„În urma acestei decizii - a precizat Comunitatea de-clic -, lemnul tăiat ilegal din pădurile României nu va mai fi certificat ca fiind sustenabil și nu va mai putea fi vândut sub marca FSC pe piețele internaționale. FSC a considerat că prelungirea perioadei de probă pentru Schweighofer este inacceptabilă în condițiile în care compania nu respectă standardele de sustenabilitate”.
Grupul Schweighofer a anunțat, la rândul ei, că a primit decizia FSC ca pe un prilej de a intensifica și mai mult eforturile sale de a implementa și a optimiza sistemele de control pentru a asigura un lanț de aprovizionare sustenabil în România. La jumătatea lui ianuarie 2017 – au precizat cei de la Schweighofer -, compania a prezentat un set de măsuri complete care au scopul de a stabili o nouă arhitectură a siguranței, fără precedent în industria forestieră din România și care depășește toate cerințele legale. În 2017, Grupul Schweighofer investește aproximativ un milion de euro în noul său sistem de control. Compania este hotărâtă să facă tot ce îi stă în putere să convingă, pe FSC și pe ceilalți factori interesați, de eficiența acestui nou sistem. Holzindustrie Schweighofer își propune să dezvolte împreună cu FSC un plan de reasociere cât de curând posibil. „Ne păstrăm pe deplin angajamentul asumat în lupta împotriva tăierilor ilegale în România, chiar dacă noi nu executăm operațiuni de exploatare forestieră – a declarat Frank Aigner, director general al Grupului Schweighofer. Vom continua cu toată puterea în direcția transparenței, a dialogului cu organizațiile de mediu și vom implementa planul nostru pentru o industrie forestieră sustenabilă în România”.
FSC este o organizație independentă, non-profit și neguvernamentală, situată în Bonn (Germania), care elaborează, sprijină și promovează standarde internaționale, naționale și regionale în raport cu misiunea sa: evaluează, acreditează și monitorizează organismele de certificare care verifică utilizarea standardelor ei. Certificarea FSC nu este obligatorier, dar are greutate pe piața de profil.
„Dezasocierea FSC de Schweighofer este o victorie pentru pădurile României și o victorie a zecilor de mii de cetățeni care au semnat petiția, au scris board-ului FSC și au crezut în puterea noastră colectivă. Comunitatea de-clic va continua să ceară insistent magazinelor de bricolaj să renunțe la vânzarea produselor Schweighofer” – ne-a declarat Raluca Veștemeanu, campaigner al „de-clic”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu