marți, 17 ianuarie 2017

Trei mari firme băcăuane ar rămâne fără curent în caz de criză energetică


Instalația Cogenerare 2 de la Chimcomplex

Chimcomplex Borzești, compania Dedeman Bacău, dar și societatea Rafo Onești apar în lista aprobată de Guvern cu agenții economici cărora Transelectrica le-ar putea limita alimentarea cu energie elecrică dacă Sistemul Energetic Național (SEN) ar intra în criză datorită vremii nefavorabile și consumurilor ridicate de energie.

Măsura a apărut deja în Monitorul Oficial al României, în care sunt nomializate ăi agenții economici din zona de distribuție a companiei Delgaz Grid (fosta E.ON Distribuție). Măsura – se arată în Hotărârea de Guvern – a fost luată având în vedere deficitul major de energie electrică generat de reducerea nivelului de apă din Dunăre, râurile şi lacurile interioare, creşterea consumului de gaze naturale în vederea asigurării încălzirii populaţiei în condiţii de temperaturi foarte scăzute, precum şi dificultatea asigurării livrărilor de cărbune şi gaze naturale şi a utilizării păcurii în condiţii de ger şi viscol. Aceasta se va apluca până pe 15 februarie, inclusiv, în cazul materializării situaţiei de criză pe piaţa de energie şi dacă este ameninţată siguranţa fizică ori securitatea persoanelor, a aparatelor sau a instalaţiilor ori integritatea SEN.
Chimcomplex este unul dintre cei mai mari consumatori de energie electrică din Moldova, dar acum câțiva ani a pus în funcțiune două instalații de cogenerare de energie electrică și abur tehnologic. În urma investițiilor în cele două instalații, Chimcomplex și-a redus costurile energetice cu 42% și a devenit unul dintre cele mai performante combinate chimice.
La Rafo, societate în care instalațiile au fost orpite încă din 2008, acestea sunt în conservare, ceea ce presupune cheltuieli energetice cu dispozitivele de asigurare a gazului de conservare. Oprirea alimentării cu energie electrică ar aduce mari prejudicii.
De asemenea, compania Dedeman are 45 de mari magazine în toată țara, dar și depozite logistice, pentru care alimentarea cu energie electrică înseamnă efectiv funcționarea acestora și evitarea de mari pierderi financiare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu