vineri, 21 octombrie 2016

Plesnește buboiul apei la Onești



Compania Regională de Apă Bacău (CRAB) a somat societatea Apă Canal, din Onești, că de luni, 24 octombrie, va sista furnizarea apei potabile în municipiu, pentru că aceasta figurează cu datorii de peste 4,1 milioane de lei, deși plata datoriei a fost eșalonată. Municipiul Onești nu se află pentru prima oară într-o astfel de situație, dar la o populație care număra, conform datelor statistice oficiale, peste 52.000 de locuitori la începutul anul 2016 sau chiar numai 30 – 40 de mii de locuitori după plecarea multora prin străinătate, cum spun alții, sistarea de apă este un fapt grav.

Aplicarea unei astfel dă măsuri ar determina, probabil, spargerea „buboiului” copt în timpul unui veritabil război al apei în Onești, în care inclusiv în instanțele de judecată s-a disputat proprietatea asupra sistemului de apă și canalizare a orașului. Primăria Onești și chiar Consiliul Local au contestat în repetate rânduri dreptul de proprietate al acționarului majoritar de la societatatea Apă Canal, însă ultima hotărâre judecătorească, pronunțată chiar la începutul acestei toamen a dat câștig de cauză acționarului majoritar, reprezentat de omul de afaceri Ovidiu Budeanu. Războiul, însă, se pafre că nu s-a încheiat aici.
„Nu am fost informați în acest sens, deci mă abțin să fac prea multe comentarii – ne-a declarat primarul Oneștiului, Nicolae Gnatiuc vizavi de somația de la CRAB. Dar, dacă se va întâmpla sistarea furnizării de apă, vom informa și noi autoritățile statului, pentru că furnizarea de apă potabilă este o utilitate publică. Nu cred că alimentarea cu apă potabilă a unui oraș poate fi hotărâtă de un agent economic sau de o societate precum CRAB. Ceea ce ne încearcă acum este, evident, un sentiment de îngrijorare și iată că începem să decontăm niște facturi de la privatizare încoace, care s-au tot acumulat”.
De cealaltă parte, Ovidiu Budeanu declară că socieatea CRAB are dreptate. „Situația de la Onești- spune Ovidiu Budeanu - este cunoscută: o parte din populația orașului nu plătește consumul de apă, la îndemnul fostului primar Neghină, iar noi avem de încasat sume foarte mari de la populație. La rândul nostru, nu putem plăti ce ne furnizează CRAB”.
Ovidiu Budeanu crede însă că totul a plecat și de la CRAB, de când a ridicat prețul apei cu 300 la sută într-o singură lună, după care au venit facturi foarte mari. Acționarul majoritar spune că tot ce încasează prin Apă Canal dă la CRAB, dar lucrează cu puțini bani, în timp ce societatea sa are și de cheltuieli, deci nevoie de materiale, pentru că într-un asemenea serviciu riscul e mare dacă nu faci întreținerea sistemului cum trebuie. E vorba de atâta populație. „UAT Onești – a opinat Ovidiu Budeanu - a privit foarte lejer această problemă, ne dă în judecată pe noi, ne cere preț foarte mic, dar probabil nu știu că și noi cumpărăm apa de la CRAB cu un anume preț și, evident, refacturăm. Însă, dacă se va opri apa, adică se va sparge buboiul, poate vede și Bucureștiul situația reală de la Onești, poate până la cel mai înalt nivel. Inclusiv primăria Oneștiului este datoare la noi, cred cu circa 12 miliarde de lei vechi. Păi, noi cum să dăm banii la CRAB?”.
Nici Ovidiu Budeanu nu crede că un oraș întreg ar putea fi lipsit de apa potabilă. Poate s-ar putea reduce livrarea. Dar insistă să precizeze că vina revine în totalitate Unității Teritorial Administrative (UAT) Onești, pentru că niciodată nu a vrut să găsească soluții constructive.

Eu cred că aici trebuie găsite soluții pe cale amiabilă, la masa negocierilor, la care să vină și CRAB și Consiliul Județean, poate și Prefectura și presa. Se va pune măsura în aplicare de luni, 24 octomrbie? Pixul e în mâna lor, dar atrag atenția că dacă se blochează conturi peste tot noi nu mai putem lucra. Și nouă ne trebuie o sumă de bani, să intervenim imediat acolo unde e nevoie. Nu e de joacă! Încă mai militez pentru o asemenea întâlnire, pentru o masă rotundă, la care să se vină fără orgolii. Dar cât se poate de urgent! Noi suntem deschiși la un asemenea dialog.”
Ovidiu Budeanu, acționarul majoritar la Apă Canal Onești

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu