luni, 12 septembrie 2016

Tot mai puțini elevi în satul Tărhăuși


Viorica și Petrică Bilibok-Bârsan

Anul școlar 2016-2017 a început în satul Tărhăuși, din comuna Ghimeș Făget, cu măsuri impuse de scăderea numărului de copii. „A fost, ca de fiecare dată – ne-a declarat învățătorul Petrică Bilibok-Bârsan –, o festivitate de început de an școlar. S-au pregătit sălile de clasă, s-au primit o parte din manuale și s-au distribuit la elevi. La deschidere a fost prezentă directoarea coordonatoare a școlilor din comuna Ghimeș-Făget, Monica Bârsan, directorul Liceului Tehnolgic din Ghimeș Făget. Ne-am bucurat fiecare, elevi și dascăli, de un nou început. Dar în acest an lucrurile s-au mai schimbat”.
Numărul elevilor din aceste școli ascăzut, dovadă și măsurile de comasare și de reorganizare.
În glasul învățătorului Perică Bilibok-Bârsan am simțit o undă de regret. Poate pentru ceea ce trebuia să fie un debut de an școlar normal, poate pentru ceea ce trebuia să însemne pentru cariera sa, de dascăl în prag de pensie, o nouă și de neuitat deschidere către fereastra mare a educației prin școală.
Sat așezat undeva spre creierul munților, la granița veche a Imperiului Austro-Ungar, Tărhăuși este o așezare cu o istorie zbuciumată de vitregiile vremurilor. Învățătorul Petrică Bilibok-Bârsan și soția sa, Viorica, s-au dedicat mereu păstrării identității naționale, au căutat să întrețină folclorul local, au antrenat tineri și bătrâni în activități culturale specifice și ies mereu în lume cu Ansamblu folcloric „Datina strămoșească”, din care fac parte elevi ai școlilor din sat.
„După festivitatea de deschidere a anului școlar – ne-a mai spus Petrică Bilibok-Bârsan - s-a intrat la clasă și, ca în prima zi, am făcut un pic de organizare. La noi sunt ceva probleme, pentru că s-au schimbat învățătorii de la clase, iar părinții sunt și nu sunt mulțumiți. Acum problema se discută la conducere și vom vedea ce se va decide în continuare. Au fuzionat clase de la două școli, iar părinții vor ca eu să revin la clasă. Aș fi bucuros, pentru că îmi iubesc elevii”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu