luni, 12 septembrie 2016

Ovidiu Budeanu vrea transfer de acțiuni pe baza unui raport de evaluare la Apă Canal Onești



  • Consiliul Local și Primăria cred că o evaluare a patrimoniului înseamnă o nouă tergiversare a transferului

Acționarul majoritar al societății Apă Canal Onești, Ovidiu Budeanu, își menține disponibilitatea de a ajunge la o înțelegere în privința transferului de acțiuni ale acesteia către Primăria Onești, dar numai dacă stabilirea valorii acțiunilor se face printr-un raport de evaluare. Valoarea acțiunilor – mai spune Ovidiu Budeanu - trebuie să reflecte și valoarea infrastructurii de apă care a făcut obiectul evaluării și al introducerii ei în valoarea acțiunilor la privatizarea societății Onedil Onești, din care provine societatea Apă Canal. Pe această temă au avut loc, recent, noi negocieri, dar fără rezultat, iar Consiliul Local și Primăria Onești cred că aceasta este o nouă încercare de tergiversare a soluționării problemelor, ceea ce va duce la depășirea termenului până la care Unitatea Administrativ Teritorială Onești mai poate depune un proiect de finanțare din fonduri europene pentru modernizarea sistemului de apă-canal, de circa 30 de milioane de euro.

„Societatea Apă Canal - declara în această cauză primarul Oneștilor, Nicolae Gnatiuc - trage de timp, dar încasează de la oneșteni sumele pentru apă și canalizare și nu achită contravaloarea acestora la Compania Regională de Apă Bacău (CRAB). Nu există, în acest moment, o soluție pentru încetarea litigiilor între SC Apa Canal și Primăria Onești încât municipiul să se bucure de finanțare europeană”.
În replică, Ovidiu Budeanu susține că astfel de afirmații sunt „urâte și nejustificate”. „Consiliul Local și Primăria Onești spun acum că s-au împotmolit discuțiile între noi – ne-a declarat Ovidiu Budeanu. Noi credem că nu este așa. Numai că sunt anumite elemente peste care nu se poate trece. Dar primăria nu înțelege ce este cu Raportul de evaluare. Noi rămânem deschiși la discuții. În cazul în care afirmația că s-ar putea lua fonduri europene de 30 de milioane de euro are un suport real și nu este doar o «aruncătură», și eu și colectivul de la Apă Canal am vrea ca această ipoteză să nu fie doar o strategie de a lua gratuit societatea Apă Canal la Primărie. Sau e un nou tertip, după ce ei nu au reușit să ia societatea prin procese în instanțele de judecată, nici prin politica de prețuri la consumul de apă și canalizare și nu au reușit să ne ia nici angajații din firmă, să-i momească la ei? Acum, printr-o asemenea stratagemă ar vrea să pună iar populația orașului împotriva noastră?”.

Orice e de vânzare, dar pe un suport legal

Societatea Apă Canal Onești s-a reorganizat dintr-o regie autonomă de apă și canalizare, proprietate de stat, și este continuatoarea unor servicii de când există orașul. Regia a fost privatizată în baza legilor vremii de atunci, când s-a făcut un transfer de bani pe baza unui raport de evaluare. Astfel, în anul 1999 Ovidiu Budeanu a achitat 20 de miliarde de lei către Fondul Proprietății de Stat (FPS), din care 90%, conform legii, revenea Primăriei Onești. „În raportul de evaluare era trecută întreaga infrastructură de apă și canalizare – spune acționarul majoritar. Dacă noi, ca societate, avem rețele și clădiri trecute acolo, nu putem acum să scoatem astfel de active din inventar în baza unui simplu protocol. Noi avem aceste mijloace fixe trecute în patrimoniu cu valoarea lor. Dacă le scoatem din inventar, în locul lor trebuie să intre contravaloarea pe care o au. Altfel ce ne facem cu TVA-ul, cu impozitul pe profit care ar rezulta în baza acestui inventar? Ne trebuie un suport legal pentru transfer”.
De aceea, acționarul majoritar solicită un transfer de acțiuni pe baza unui raport de evaluare făcut de experți aleși aleatoriu. „Dacă Primăria nu acceptă un astfel de raport – a opinat Ovidiu Budeanu -, mă face să cred că suma de 30 de milioane de euro invocată din fonduri europene nu e decât praf în ochi, un motiv de a asmuți populația împotriva noastră. Dacă am avea un raport de evaluare, eu în 24 de ore aș semna la notariat actele de transfer. Adică transferul de acțiuni, nu de bunuri. Să nu confundăm capitalul social al unei firme cu patrimoniul ei”. În plus, Unitatea Administrativ Teritorială trebuie să preia integral acțiunile Apă Canal dacă vrea să acceseze fonduri europene, adică și de la micii acționari, cărora ar trebui să le dea același preț pe acțiune ca și majoritarului. „Preluarea unei asemenea societăți – a mai opinat Ovidiu Budeanu - implică un anume grad de maturitate. Problema nu trebuie privită simplist. Iar dacă această societate nu va fi preluată legal, Uniunea Europeană nu va da nici un ban pe un proiect de modernizare a ei”.
Primăria mai susține că este proprietara infrastructurii de apă a orașului în baza HG 1347/2001 privind atestarea domeniului public al județului Bacău, precum și al municipiilor, orașelor și comunelor din județul Bacău. „Dar – spune, în replică, Ovidiu Budeanu -, Primăria folosește un argument total fals, aruncat de altfel în fața fiecărei instanțe de judecată. Dreptul de proprietate se dovedește prin alte acte normative, deoarece HG 1347 face doar o inventariere și nu un transfer de proprietate. Primăria a încasat 18 miliarde de lei, preț în care au intrat și rețelele de apă și canalizare. Or, eu dacă dau acum înapoi patrimoniul, trebuie să-l dau pe aceeași filieră, conform legilor economice”.

„Fără atâtea procese, Oneștiul avea rețea nouă de apă”

Mai multe instanțe de judecată, inclusiv de Curtea Supremă de Justiție, au dat până acum hotărâri prin care se spune că privatizarea societății Apă Canal s-a făcut în condițiile legii. Dar, Primăria nu cedează. „Dacă ei nu ne încurcau și aveam relații corecte – a mai spus Ovidiu Budeanu -, Oneștiul avea toată rețeua de apă și canal nouă, stații de epurare moderne și tarife sustenabile. Făceam investiții, dar diminuam din pierderi și astfel câștigam. Am schimbat în fiecare an câte opt km de rețea, numai din fonduri proprii. Noi, la Apă Canal, nu am luat niciodată dividende. Tot profitul realizat în 18 ani a fost reinvestit și am făcut lucrări numai cu oamenii noștri, circa 145, care sunt și ei utilizatorii serviciilor noastre”.
În această dispută urmează, însă, un nou proces în instanța de judecată, care va avea loc chiar astăzi, 12 septembrie.

„Primăria știe foarte bine că atunci când m-au dat în judecată pentru revendicare imobiliară instanțele au respins acțiunea pe motiv că nu au documente de prorietate. În aceste condiții, problema nu poate fi rezolvată decât la masa tratativelor, acțiune pentru care noi suntem deschiși. Dar cu raport de evaluare, bază legală, transfer de acțiuni și transfer de bani în sume rezonabile. Eu nu trag de timp. Iar ei aruncă informații false. Spun că încasăm de la populație și nu investim. Fals: tot ce încasăm intră în salariile personalului, în obligațiile la bugetul de stat și bugetul local, iar diferența merge la CRAB.”
Ovidiu Budeanu, acționarul majoritar al SC Apă Canal Onești

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu