miercuri, 21 septembrie 2016

Stratum Energy se interesează de un parteneriat cu Rafo



Perimetrul petrolifer Poduri al Stratum Energy

Doi reprezentanți la nivel înalt ai firmei amerciane Stratum Energy, care a început acum doi ani producția de țiței și de gaze naturale în câmpul petrolifer Poduri (Moinești), vor fi joi, 22 septembrie, la Rafo Onești. Ei se vor întâlni cu președintele Consiliului de administrație, Miroslav Dermendjiev, pentru a discuta eventuale posibilități de prelucrare a țițeiului moineștean în această rafinărie.

„Am purtat, preliminar, cu cei din conducerea firmei – ne-a declarat deputatul oneștean Valerian Vreme – o discuție referitoare la stoparea exportului de materii prime din zona Moinești către Ucraina și la soluții de prelucrare a lor la Onești. Chiar dacă e vorba de cantități mai mici decât permite rafinăria de acolo, ar fi vorba de materializarea unei speranțe pentru repornirea instalațiilor Rafo”. Instalațiile rafinăriei sunt conservate și în perfectă stare de funcționare, dar stau de ani buni nefolosite.
Stratum Energy a investit sute de milioane de dolari în zona Moinești pentru explorarea și exploatarea acestui bloc petrolifer. „Suntem încântați ca la Poduri să înceapă producția optimă și așteptăm cu nerăbdare să devină un contributor activ la securitatea energetică a României” – declara, acum doi ani, Qasim Sharif, CEO al Stratum, companie cu sediul în Huston.
Valerian Vreme a propus, acum câteva zile, naționalizarea unor întreprinderi oneștene importante care au fost privatizate dar reduse la nefuncționare (Rafo, Uton și Carom), dar a declarat că el crede și în soluții gen parteneriate Rafo – Stratum.
Tot în problema Rafo, un alt parlamentar din Onești, senatorul Marcel Bujor, a făcut o interpelare pe adresa premierului Dacian Cioloș, pe tema sechestrului asigurător instituit de ANAF pe activele rafinăriei, în contul unor datorii ale unui acționar minoritar. Sechestrul a complicat și mai mult situația Rafo, iar acționarul ei majoritar de acum câteva luni a cerut chiar intrarea ei în faliment. „Vă solicit, domnule prim-ministru – spune Marcel Bujor în interpelarea sa – identificarea unei soluții pentru ridicarea sechestrului asigurător de pe întreg patrimoniul Rafo, ținând cont că proporția pentru care s-a dispus instituirea  acestuia este de doar 2,71% din acțiunile societății. De asemenea, vă rog să precizați dacă există o analiză la Guvern în vederea identificării unor soluții pentru detensionarea unor probleme sociale din zonă”.
Pe de altă parte, unele surse din Rafo vorbesc și de vizita așteptată a altor investitori potențiali în rafinărie, care vin tot din Statele Unite.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu