marți, 13 septembrie 2016

Salariații de la Rafo au cerut imperativ disponibilizarea



  • administratorii au fost de acord, iar în perioada de preaviz de o lună se așteaptă fie banii pentru finanțarea repornirii instalațiilor, fie intrarea legală în șomaj a salariaților

 Circa 200 dintre cei 360 de salariați ai societății Rafo Onești s-au adunat, ieri dimineață (13 septembrie), de la prima oră a zilei, în fața pavilionului administrativ și au solicitat să stea de vorbă cu președintele Consiliului de Administrației (CA), Miroslav Dermendjiev. Oamenii nu și-au mai primit drepturile de natură salarială din 25 februarie până astăzi și au considerat că numai un protest mai dur poate aduce o rezolvare acestei situații.

Miroslav Dermendjiev a venit să stea de vorba cu salariații, cărora le-a explicat, calm, că are slabe legături cu actualul proprietar al rafinăriei. „În acest caz – a spus directorul general -, nu dispun de foarte multe informații în legătură cu viitorul imediat al Rafo, dar am primit deja un telefon prin care s-a promis din nou că în rafinărie vor veni imediat bani și se va face plata salariilor”. Oamenii, însă, au vociferat și au spus răspicat că nu mai cred nicio promisiune.
Miroslav Dermendjiev
Astfel, salariații au solicitat o întrevedere pe loc a reprezentanților lor cu actuala conducere, lucru care s-a și întâmplat și, în urma unui dialog ceva mai așezat, dar tot aprins, a rezultat că administrația este de acord cu încheierea unui protocol prin care să se permită angajaților să solicite disponibilizarea.

O lună de preaviz pentru salariați

Protocolul a fost încheiat între conducerea executivă a rafinăriei și Sindicatul Rafinorul, conform căruia, fără a se mai parcurge etapele obișnuite în cazul încetării contractelor de muncă, să se treacă în regim de urgență la emiterea documentației pentru disponibilizarea salariaților. „De ieri, 13 septembrie – ne-a declarat liderul sindicatului, Ion Marian, curg cele 30 de zile de preaviz legal, timp în care rafinorii trebuie să se prezinte la lucru. Se speră astfel ca situația Rafo să se decidă în acest interval de timp: ori acționarul majoritar aduce finanțare și se reia funcționarea rafinăriei ori salariații vor intra în șomaj. Astfel, ei vor beneficia și de asigurările sociale de care au oricând nevoie”.

La masa negocierilor cu Administrația
Rafo a rămas pe întuneric

Rafinăria a rămas, însă, de luni, 12 septembrie, și fără curent electric, după ce furnizorul a întrerupt alimentarea din cauza facturilor neachitate în valoare de circa 3.000 de euro. Astfel, societatea nu mai poate avea nicio legătură IT, dar mai grav este că nici instalațiile aflate în conservare nu mai pot avea, sub presiune, azotul care le protejează de coroziune, iar stațiile de epurare nu mai au pompele în funcțiune, deci la o eventuală ploaie cu debit mare pot deversa în Râul Trotuș, provocând un accident ecologic catastrofal. Administrația a dat, însă, asigurări că va găsi urgent soluții pentru remedierea acestei situații.
Salariaților li s-a citit, la final, Protocolul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu