miercuri, 14 septembrie 2016

Adrian Podaru candidează pentru postul de director la Colegiul „Petru Poni”




S-a dat, domnule director, startul concursului pentru ocuparea funcțiilor de director și director adjunct în învățământul preuniversitar. Conduceți, deja, cu delegație, Colegiul Tehnic „Petru Poni” din Onești. Perioada concursului, septembrie – decembrie, este una dificilă pentru cadrele didactice active?

Perioada este un pic mai aglomerată, acum la început de an școlar, dar, oricum ar fi, pentru binele școlii românești sunt necesare astfel de concursuri, astfel de numiri pe post. Și eu intenționez să mă prezint la concurs, să candidez pentru funcția de director al Colegiului Tehnic „Petru Poni” din Onești.

Aveți și contracandidați pentru această funcție?

Încă nu știu, dar ei sunt bineveniți. Oricine dorește să candideze poate să o facă, iar noi, cei în funcție cu delegație, suntem obligați să punem la dispoziție planul de dezvoltare instituțională a școlii, pe baza căruia un potențial candidat poate să-și facă oferta managerială.

Ocuparea unui post de conducere pe bază de concurs e un lucru normal. A mai fost, însă, o așa avalanșă de evenimente în acest sens? E o campanie anume?

Nu s-au mai organizat de mult concursuri pentru ocuparea unor astfel de posturi. Directorii erau numiți cu delegație. Dar, dacă domnul ministru așa a hotărât, noi trebuie să ne conformăm.

Sunteți directorul unui colegiu tehnic foarte cunoscut, cu o istorie de 50 de ani. La ce nivel se situează acum, în sistemul de învățământ, mai ales după toate bulversările apărute în general în societatea românească?

Ne-am stabilizat după o perioadă de cădere care a avut loc, în ceea ce ne privește, datorită unor cauze independente de noi: crize economice, căderea efectivă a platformei industriale Borzești, principalul nostru beneficiar până în anii 90, etc. A scăzut numărul de elevi, dar s-a stabilizat. În funcție de numărul de elevi, acum nu mai avem postul de director adjunct. Dar, din acest an vom încerca să facem autorizarea unor noi specializări, mai căutate pe piața muncii, iar începând din luna octombrie vom întocmi o documentație pentru ARACIP (Agenția Română de Asigurare a  Calității în Învățământul Preuniversitar).

Un singur director la un colegiu cu mai multe clase, cu internat și cantină, plus cu alte probleme specifice, pare cam puțin.

Așa prevăd normativele. E, într-adevăr, cam mult de muncă. Fișa postului e foarte încărcată. Volumul de muncă va fi impresionant. Cine vrea postul trebuie să știe din capul locului că nu va fi ușor. Postul presupune multă responsabilitate. M-ați întrebat dacă îmi cunosc, cumva, posibilii contracandidați. Încă nu, pentru că abia încep înscrierile, până pe 2 octombrie. Iar înscrierile se fac într-o aplicație IT a Ministerului Educației, conform unei proceduri.

Vor fi dificile probele de concurs?

Mai întâi trebuie să faci parte din Corpul de experți. Proba constă într-un test-grilă, de 20 de minute, în analiza CV-ului și prezentarea ofertei manageriale, a scrisorii de intenție pentru următorii patru ani de conducere a școlii.

Așadar, e o perioadă grea pentru pregătirea concursului?

E o perioadă foarte aglomerată, dar cine își dorește să candideze va face efortul cerut. Trebuie să ne pregătim serios, pentru că testul-grilă este o metodologie întreagă. Examenul este serios, cu camere de luat vederi, în fața unei comisii, cu reprezentanți ai ministerului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu