miercuri, 28 septembrie 2016

Băcăuanii continuă să-și achite masiv restanțele bancare



Luna august a marcat încă un val masiv de achitare a restanțelor bancare în județul Bacău: peste nouă milioane de lei, conform raportului făcut public de Banca Națională a României. După trei luni de creștere consecutivă a restanțelor (ianuarie, februarie și martie), băcăuanii aproape au egalat performanța reducerii datoriilor în bănci din ultimele patru luni ale anului 2015, pentru că în perioada aprilie - iulie din acest an restanțele au scăzut cu aproape 115 milioane de lei. Media lunară a fost de aproape 29 de milioane. Cu scăderea din luna august, valoarea restanțelor a rămas la numai 137 de milioane de lei, nemaiadusă la un nivel atât de mic din anul 2010.

Comparativ, volumul economiilor băcăuanilor în bănci este în creștere și a ajuns la peste 9,30 de miliarde de lei în luna august, cel mai mare din toate timpurile. În schimb, volumul creditelor a scăzut cu peste 59 de milioane de lei, comparativ cu volumul din luna iulie. Creditele contractate au ajuns, astfel, la 3,33 de miliarde de lei în final de august. Băcăuanii au solicitat băncilor credite în lei de peste 2,24 de miliarde (în creștere), iar în valută la echivalentul a 1,08 miliarde de lei (în scădere). Creditele restante rămân, în continuare, mult mai mici decât economiile, dar de 3,63 de ori mai mari decât cele din luna octombrie 2008 (adică față de începutul crizei economice), când au ajuns la numai 37,7 milioane de lei. Este de înțeles că rezidenții au cel mai mare volum de credite, de aproape 1,08 miliarde de lei, pe când nerezidenții stau la peste 916 milioane de lei.
Valoarea creditelor de consum a ajuns la aproape 263 de milioane de lei (în scădere), iar a creditelor pentru locuințe la peste 417 milioane de lei (tot în scădere).
În Regiunea Nord-Est, ponderea restanțelor în total credite acordate băcăuanilor a scăzut la cel mai mic nivel în ultimele 14 luniiar în județul Bacău rămâne cea mai scăzută între toate cele șase județe, de numai 4,11%, sub nivelul regional de 5,91%. Județul Botoșani ocupă poziția a doua la acest capitol, cu 4,70%. Ponderea cea mai mare o au restanțele înregistrate în județul Vaslui (11,64%), dar în volum cele mai mari restanțe rămân cele din județul Iași, de peste 429 de milioane de lei, însă și volumul creditelor este cel mai mare în Iași, de peste 7,71 de miliarde de lei. Valorile, în volum, pentru județul Bacău sunt aproape la jumătatea celor din Iași.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu