duminică, 28 august 2016

Meseria, la muzeu



Învățământul profesional românesc pare să intre pe un făgaș nou, benefic, după ce mai multe instituții de învățământ (și nu numai) au înființat clase întregi, chiar școli dedicate acestuia, uneori după modele de mare succes în lumea civilizată. Frapează, însă, o adevărată ruptură între ceea ce se cere și ceea ce se caută pe această piață, de vreme ce întreprinderi mari, de prestigiu, dar și altele mai mărunte, se plâng mereu de lipsa forței de muncă de care au nevoie, evident a celei calificate. Astfel, unii antreprenori au ajuns că califice la locul de muncă, în condițiile în care piața pe care activează începe să le ceară tot mai multă producție. Școli cu tradiție în calificarea tinerilor ori s-au închis ori propun viitorilor elevi meserii de genul „ospătar”, „vânzător”, „agent de turism” etc. De constructori, de mecanici, de operatori chimiști și de alții asemenea parcă n-ar mai avea nevoie nimeni, deși unii țipă după ei.
Nostalgic, cum devine tot omul plecat prin lume, dar întors uneori la baștină, n-am evitat să trec deunăzi să mai văd, măcar pe dinafară, fostul liceu industrial de chimie în care mi-am petrecut cinci ani din viață. După 60 de ani de la înființare, deviza școlii, devenită „Colegiu Tehnic”, este acum „Tradiție și continuitate”, dar de chimie pe acolo nici vorbă, ci doar de turism și alimentație, de protecția mediului sau de comerț. În timp ce un combinat chimic de alături plânge după chimiști calificați.
Desigur, și meseriile își au viața lor, adică se nasc și mor. Dar în unele cazuri parcă încă nu a sunat ceasul.
Mi-am adus aminte din nou de o astfel de situație când, din Moinești, am primit vestea frumoasă că în clădirea fostei „Școale de Băieți”, deschisă în 1894, dar care din 1980 a fost Atelier Școală pentru Grupul Școlar Industrial de Petrol și Gaze, este propusă acum să devină un muzeu. Iată o idee, poate pentru a aduce măcar în muzee meseriile de care încă avem nevoie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu