miercuri, 31 august 2016

Acționarii SIF Moldova au făcut prima analiză financiară în baza IFRS



SIF Moldova Bacău

Acționarii Societății de Investiții Finaniare (SOF) Moldova Bacău s-au reunit pentru prima oară pentru a analiza situația financiară a companiei și a celor 11 societăți comerciale din Grupul SIF Moldova conform Standardelor Internaționale de Raportare  Financiară (IFRS). Toate societățile comerciale cotate din Uniunea Europeană sunt obligate să întocmească situații financiare consolidate în conformitate cu IFRS. Raportările IFRS sunt încă o noutate în viața societăților comerciale și este pentru prima oară când se fac în adunările generale ale acționarilor (AGA).

„AGA dedicată analizei conform IFRS – ne-a declarat președintele SIF Modova, Costel Ceocea - a fost impusă de obligația de a raporta în termen legal (în maxim opt luni de la închiderea exercițiului financiar) situația financiară a SIF-ului și a societăților comerciale din grupul SIF Moldova. Este o raportare care dă o imagine asupra strategiei invetiționale, a portofoliilor deținute de SIF, a impactului pe care acestea îl pot avea asupra performanței generale a societății, a grupului”.
În Grupul SIF Moldova sunt 11 societăți comerciale asupra cărora aceasta deține controlul (nu un control asupra politicilor contabile – a precizat Costel Ceocea) pe baza pachetelor majoritare de acțiuni sau a investițiilor SIF care permit implicarea în managementul lor. Cele 11 companii sunt Țesătoriile Reunite București (în care SIF Moldova deține 99,999% din capitalul social), Real Estate Asset (99,999%), Agribusiness Capital (99,999%), Opportunity Capital (99,999%), Asset Invest (99,997%) și Casa (99,026%), toate din Bacău , Regal Galați (93,021%), Mecanica Ceahlău Piatra Neamț (60,814%) și Agroland Capital Bacău, Hotel Sport Cluj-Napoca și Agrointens București - în care SIF Moldova are dețineri indirecte.
SIF Moldova are, în general, principala expunere pe sectorul financiar-bancar, în care, la limita legală, cea mai mare este pe Banca Transilvania - o expunere asumată, într-o strategie supusă aprobării acționariatului, promovată în anul 2013, cu perspectivă până în 2018. „În primii trei ani de poziționare pe acest sector – a precizat președintele SIF Moldova - performanțele așteptate au fost confirmate, în funcție de rezultatele băncii. Acestea asigură dividende pentru acționari cu un randament peste media pieței și comparabil cu cel din sector. S-a asigurat și echilibrul financiar pentru continuarea programelor investiționale”.
Alt sector important în care SIF Moldova are expuneri este cel energetic. Cercetarea și procesul investițional se concentrează, însă, și pe domeniile cu potențial de creștere, cum sunt sectoarele agricol, hotelier și real-estate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu