miercuri, 31 august 2016

Hai la școală! Autobuzul e gratis



Elevii băcăuani vor putea ajunge și ei, de la jumătatea lunii septembrie, în fiecare zi la școală gratuit. O veste pe care eu, unul dintre cei care nu mai au copii de vârstă școlară, o primesc cu bucurie. Mult sau puțin (dar pentru destulă lume nu neglijabil), costul unui abonament pe autobuz înseamnă ceva în bugetul familiei. Aflu însă că în Bacău societatea Transport Public și Primăria vor suporta aceste costuri.
Să tot vii la școală! Așa a gândit și Guvernul – citesc pe știrile de presă -, iar acum toți elevii navetiști circulă gratuit. Executivul sprijină inițiativa, principalul motiv invocat fiind chiar combaterea abandonului școlar, care în toată țara se spune că ar fi ajuns la cifre importante. Oricum – se mai spune -, peste 160.000 de elevi navetiști erau afectați de costul abonamentului. Statul a decontat, până acum, doar 25% din costul real al abonamentului pentru navetă. Iar abandonul școlar din cauze pecuniare ar fi crescut, numai în ultimul an, cu 19%. Romania s-a angajat, prin Strategia Europa 2020, să reducă această cifra la 11,3%. Guvernul a fost astfel nevoit să abroge art. 15 din OUG nr. 29/2013 privind reglementarea unor măsuri bugetare, pentru a nu discrimina unul din cinci elevi navetiști care era obligat să renunțe la studii din cauza sărăciei.
Ca unul „neafectat” direct de această măsură benefică, mă gândesc însă dacă transportul gratuit al elevilor spre școală ar putea dezafecta și blocajul în transporturi pe unele străzi din fața școlilor băcăuane, unde dimineața mai ales, dar și la prânz, nu mai încapi de mașinile care vin cu plozii la școală până la scară sau vin să-i recupereze de acolo. De parcă s-ar fi desființat mersul pe jos!
La oraș, totuși, mai e cum mai e. Ce să mai zică, însă, bieții copii din cătunele izolate, care străbat zilnic kilometri întregi până la școală, iar unii o fac necondiționat. Acolo bucurie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu