marți, 12 iulie 2016

Statisticienii în sărbătoare




Statisticienii băcăuani
Marți, 12 iulie, se împlinesc 157 de ani de când, prin Ordonanța domnitorului Unirii, Alexandru Ioan Cuza, a luat naștere statistica oficială românească. Prin Hotărârea de Guvern nr. 592 din 13 iunie 2002 s-a instituit pentru prima dată în România „Ziua statisticianului”, care se organizează anual în a doua duminică a lunii iulie.
Anul trecut, Direcția Județeană de Statistică (DJS) Bacău a efectuat 103 cercetări statistice cuprinse în Programul Statistic Național Anual, din care 69 au fost cercetări statistice anuale sau cu o periodicitate de peste un an și 34 cercetări statistice infra-anuale (respectiv 19 lunare, 13 trimestriale, una săptămânală și una decadală). Numărul unităților statistice observate de DJS Bacău în anul 2015 a fost de 75.093. Principalele domenii de activitate ale cercetărilor statistice efectuate, din perspectiva numărului unităților observate, sunt cele aferente „industriei, energiei, gaze, apă, construcții, investiții și servicii de piață” (17,4%) și „populației, respectiv fenomenelor demografice” (27,4%).
DJS Bacău a lucrat, în anul 2015, în medie cu 35,1 persoane, ceea ce reprezintă 4,7 statisticieni la 100 de mii de locuitori cu domiciliul în județul Bacău. În perioada 2007, evoluția numărului mediu de salariați din DJS Bacău se poate aproxima cu un model de trend de tip parabolic convex cu un minim înregistrat în anul 2012 (31,7 persoane).
„La acest moment aniversar – au scris statisticienii pe pagina de Facebook a instituției lor - dorim tuturor foștilor și actualilor statisticieni din DJS Bacău și din întreg sistemul statistic național, precum și cadrelor didactice de statistică din mediul universitar multă sănătate, realizări și satisfacții în muncă. Aceleași urări le adresăm și colaboratorilor noștri, specialiștilor din celelalte instituții de sinteză din județ, raportorilor de date, fără de care munca noastră nu ar fi posibilă, reprezentanților mass-media prin intermediul cărora multe din informațiile statistice ajung la publicul larg.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu