marți, 7 iunie 2016

O sută de fermieri băcăuani la mitingul de protest din Capitală



Circa 100 de fermieri băcăuani membri ai Asociației Județene a Producătorilor Agricoli (AJPA) și ai Asociației Crescătorilor de Ovine Proovis au protestat marți, 7 iunie, alături de câteva mii de agricultori din toată țara, în fața clădirii Parlamentului, nemulțumiți de întârzierea plății subvențiilor din agricultură dar și de amânarea unor legi esențiale pentru acest sector.

Fermierii au solicitat reglementarea fiscalizării în domeniul lor (TVA, subvențiile nu trebuie supuse fiscalizării, iar producătorii sunt supuși unor abuzuri din partea ANAF) și au cerut ca responsabilii de întârzierea subvențiilor agricole să suporte consecințele. De asemenea, ei au cerut ca vânzarea terenurilor agricole către străini să fie stopată în regim de urgență, dar și reglementări clare pe Legea etichetării produselor agroalimentare și pe Legea Vânătorii, care acum blochează din nou pășunatul între 6 decembrie și 24 aprilie și limitează numărul de câini la turma de oi, precum și pe Legea produselor românești în supermarketuri.
Manifestația a avut loc la chemarea membrilor Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), ai Federației ROMOVIS, ai Federației PROOVIS, ai Federației Naționale a Crescătorilor de Ovine din România (Dobrogea), ai Asociației Crescătorilor de Bovine din Județul Covasna, ai Federației Naționale Pro Agro, ai Federației Crescătorilor de Bovine din România, ai Asociației Naționale a Crescătorilor de Vaci de Carne și ai Federației Naționale CAPRIROM.
Laurențiu Baciu, fermier băcăuan și președinte al LAPAR, s-a declarat mulțumit de modul în care a decurs acțiunea. Deși reprezentanții protestatarilor au fost invitați la Comisia de Agricultură a Parlamentului, pentru un dialog, ei au refuzat, dar în fața protestatarilor au venit ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, și președintele Comisiei pentru Agricultură a Camerei Deputaților, Nini Săpunaru, împreună cu patru dintre colegii săi.
Ministrul le-a promis agricultorilor că vor primi integral subvențiile până la finalul lunii iunie, iar săptămâna viitoare va avea loc o discuție pe tema vânzării terenurilor agricole către străini. „Vă înţeleg perfect și vă dau toată dreptatea – a spus ministrul Irimescu. Nu e normal ce se întâmplă cu întârzierile foarte mari pentru alocarea și plata subvențiilor. Sunt convins că toți așteptați acești bani. Au fost niște decizii care s-au luat cu întârziere în Ministerul Agriculturii și în Agenția de Plăți, este vorba că ne-am complicat foarte tare anul trecut și s-a ajuns în situația în care suntem în ultima lună de plată."
„A fost o surpriză pentru noi venirea politicienilor – a declarat la final Laurențiu Baciu. Noi eram obișnuiți să tot vorbim singuri. Cred că au înțeles și ei că noi contăm, că au priceput măcar în ceasul al doisprezecelea care este menirea agriculturii românești, că noi asigurăm securitatea alimentară, în condiții foarte grele”

„Politicienii care au venit în mijlocul nostru ne-au făcut din nou unele promisiuni. Noi nu lesăm înșelați așa de ușor de acestea și le vom urmări activitatea. Dar s-au făcut promisiuni cu termene, vizavi de plățile pentru zootehnie, de celelalte plăți pentru agricultori, pentru că mai sunt de dat vreo 500 de milioane de euro. S-a mai promis sprijin urgent pentru Legea privind produsele românești în supermarketuri, Legea vânătorii, Legea vânzării terenurile și altele.”
Daniel Ciobanu, președintele AJPA Bacău, vicepreședinte LAPAR

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu