luni, 25 aprilie 2016

Elevi din liceele agricole în vizită la proiecte de succes aplicate prin AFIR




In ferma de afine Plopu
Oficiul Județean Bacău al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a organizat prima caravană de documentare a elevilor din liceele tehnologice din Sascut și Parincea, cărora le-a prezentat proiecte de succes aplicate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală. Circa 50 de elevi din clasa a XII-a au vizitat, astfel, patru locații în care au fost aplicate proiectele, în orașul Dărmănești și în comunele Palanca și Oituz.

„Am ales – ne-a declarat Andrei Seto, directorul Oficiului Județean al AFIR - elevi de clasa a XII-a pentru că dacă vor termina liceul și vor lua bacalaureatul diploma obținută le va permite accesul la fonduri europene. Practic, vor avea din start 20 de puncte la depunerea unui proiect, ceea ce înseamnă foarte mult. Iar noi vom deschide o sesiune pentru depunerea de proiecte pe submăsura 6.1 – Instalarea tinerilor fermieri, unde pot fi obținuți 40 sau 50 de mii de euro”.

Plantații de cătină și afine în Dărmănești

Ferma de cătină din Dărmănești
Elevii au vizitat plantațiile de cătină și de afine din Dărmănești. Prima a fost înființată printr-un proiect în valoare totală de aproape 20.000 de euro și este administrată de famila Șerbu. Plantația are peste 8.000 mp, iar ferma a fost deja dotată cu primele utilaje specifice. Plantația de afine aparține familiei Pădureț, care a amenajat astfel aproape 8.000 mp printr-un proiect în valoare de aproape 39.000 de euro. Ambele proiecte au fost depuse prin intermediul Grupului de Acțiune Locală Valea Muntelui.

Tricotaje lucrate automat, exportate în Occident

Atelierul de tricotaje Tricovas, din Ciugheș
În satul Ciugheș, din comuna Palanca, elevii au văzut și un proiect pentru activități nonagricole, un atelier de tricotaje al societății Tricovas Company care, printr-un proiect în valoare de 220.000 de euro, a achiziționat patru mașini automate de tricotat și mașini de cusut și acum produce exclusiv pentru export, prin metoda lohn. Sorin Roșu, viceprimarul comunei Parincea, i-a însoțit pe tineri. „Am vrut să vedem și noi cum sunt aplicate proiectele europene obținute prin AFIR – ne-a spus viceprimarul. Am constatat că acestea sunt de succes. Vrem asemenea proiecte și în comuna noastră, chiar am venit aici cu trei tineri interesați să acceseze asemenea fonduri, au o bază materială, doar proiectele trebuie puse pe hârtie”.

Ambițiile unui tânăr zootehnist

Ferma zootehnică Albișteanu
De asemenea, elevii au putut vedea ferma zootehnică a lui Ciprian Albișteanu, din Poiana Sărată (Oituz), dezvoltată printr-un proiect în valoare de 36.000 de euro. Acolo, sunt crescute 50 -60 de vaci de lapte și 200 de capre. Laptele este prelucrat în fermă, iar produsele sunt comercializate în piețele din Onești, Târgu Ocna și Târgu Trotuș), dar Ciprian are ambiția să ajungă și în Bacău. În plus, visul său este construirea unei agropensiuni, tot cu fonduri europene, pentru a închide ciclul de producție cu valorificarea produselor în propia fermă. Dacă depune un proiect pe agropensiune, poate obține până la 200.000 de euro, 90% nerambursabili.

„De obicei, în clasă cuvintele sunt doar cuvinte, iar elevii sunt mai mult sau mai puțin receptivi. Dar, exemplele pe care le-am văzut le-au arătat ce se întâmplă în realitate. Au văzut oameni vrednici, au văzut că se poate. Societatea de acum îi încurajează, din păcate, și în direcții negative. Ei sunt tineri, deștepți, dar trebuie să-și stimuleze creativitatea, iar exemplele la fața locului sunt cea mai bună școală. Aici au interacționat direct cu oamenii care au rezultate.”
Prof. Aurelia Dascălu, Liceul tehnologic „Jacques M. Elias”, Sascut

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu