vineri, 29 aprilie 2016

Chimcomplex a depus oferta pentru preluarea Oltchim


Virgiliu Băncilă și Ștefan Vuza

Societatea Chimcomplex Borzești, companie parte a grupului SCR-Serviciile Comerciale Române, deținut de omul de afaceri Ștefan Vuza, a depus o ofertă pentru preluarea activelor Oltchim SPV și, până acum, este singura ofertă. Oltchim SPV, spre deosebire de Oltchim SA (combinatul în totalitatea sa), deține numai instalațiile viabile. Oltchim se află în reorganizare, dar și sub o anchetă a Comisiei Europene, pentru datoriile la stat care i-au fost iertate. Oficialii Chimcomplex susțin, însă, că aceasta nu va influența preluarea întreprinderii din Râmnicu Vâlcea.
Intenția de ofertare a fost deja declarată de Ștefan Vuza încă de anul trecut și continuă strategia aplicată de SCR de la prima licitație pentru combinatul din Râmnicu Vâlcea, de acum câțiva ani, când licitația a fost câștigată de omul de afaceri Dan Diaconescu, dar care a abandonat preluarea combinatului. Tot de atunci, Ștefan Vuza a lansat ideea înființării Companiei Naționale de Chimie, cu societățile Chimcomplex și Oltchim, deși pe rol este o investigație a Comisiei Europene privind datoriile combinatului căre statul român.
„Compania Nationala de Chimie (CNC) – a spus președintele Consiliului de administrație al Chimcomplex, Virgiliu Băncilă - este o companie ce va repoziționa România pe harta industriei chimice din Europa, având în vedere forța comercială pe care o vor avea împreună cele două combinate. Cred că România merită să aibă o companie puternică în Europa, măcar în planul industriei chimice. Noi, românii, avem școli de chimie, universități de renume și cercetători dedicați; apoi, avem resurse minerale care decât să urmeze calea exportului mai bine să fie procesate în țară, prin chimizare. Astfel se asigură locuri de muncă, taxe pentru stat și o perspectivă mai bună pentru întreaga economie a României. Rolul CNC-ului va fi de polarizare, de atragere a altor societăți comerciale din industria chimică în acțiunea de consolidare, relansare și dezvoltare a acestei ramuri industriale, respectiv chimia sării.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu