marți, 12 aprilie 2016

ANAF face publică „lista rușinii”


Administrația Județeană Bacău a Finanțelor Publice

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a modificat „lista rușinii” în care urmează să apară toți datornicii la bugetul de stat și o va face publică pe 30 aprilie. Lista va apărea pe site-ul ANAF (anaf.ro).

Săptămâna trecută, Agenția a mărit cuantumul minim al datoriilor la buget de la care începe lista, la 100.000 de lei în cazul marilor contribuabili, la 50.000 de lei în cazul contribuabililor mijlocii, la 10.000 de lei în cazul celorlalte categorii de debitori, inclusiv persoanele fizice care au obligații fiscale restante aferente activităților economice desfășurate independent sau al profesiilor libere, și la 1.500 de lei în cazul persoanelor fizice, altele decât cele din categoria anterioară. Până acum, persoanele fizice intrau în colimatorul Fiscului de la restanțe care porneau de la 100 de lei.
În perioada imediat următoare, contribuabilii ale căror restanțe fiscale înregistrate trebuie publicate vor primi notificări conținând cuantumul datoriilor, pentru a avea posibilitatea stingerii acestora sau a clarificării situației fiscale.
Pe lista neagră a Fiscului publicată online vor apărea numele și prenumele datornicului, valoarea restanței și localitatea domiciliului fiscal.
Majorarea plafoanelor minime ale datoriilor publicate – spun oficialii ANAF - ține cont atât de scopul de a preveni și a reduce arieratele la bugetul general consolidat, cât și costurile necesare notificării datornicilor.
Obligațiile restante sunt considerate cele de la sfârșitul trimestrului de raportare și neachitate până la data publicării listei. Obligațiile sunt cele pentru care s-a împlinit scadența sau termenul de plată și diferențele de obligații fiscale principale și accesorii stabilite prin decizie de impunere, chiar dacă pentru acestea nu s-a împlinit termenul de plată.
Nu vor fi publicate, căci nu sunt considerate obligații, sumele pentru care s-au acordat și sunt în derulare înlesniri la plată, dacă pentru acestea nu s-a împlinit termenul de plată prevăzut în actul de acordare a înlesnirii, obligațiile fiscale stabilite în acte administrative fiscale a căror executare este suspendată și obligațiile fiscale cu termene de plată viitoare stabilite în planul de reorganizare judiciară.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu