marți, 12 aprilie 2016

Slănic Moldova în ilustrate de epocă adunate într-o carte


Istoricul, scriitorul, profesorul și publicistul Corneliu Stoica ne propune o nouă și originală călătorie în timp prin încă unul dintre puținele locuri din județul Bacău care mai păstrează câte ceva din farmecul vremurilor apuse. După oarașul Târgu Ocna și despre alte locuri de pe valea Trotușului a venit acum rândul stațiunii Slănic Moldova. O face printr-o nouă apariție editorială, intitulată „Slănic Moldova de odinioară în cărți poștale ilustrate (1899 – 1939)”, un mic și elegant volum editat și tipărit la Magic Print, Onești, care adună 114 cărți poștale ilustrate din colecțiile inginerului Mihai Ceucă și profesorului Aurel Stanciu, din Bacău.
Volumul continuă seria de restituiri de acest fel pe care Corneliu Stoica a început-o prin albumul „Valea Trotușului de odinioară în cărți poștale ilustrate (1899 – 1939)”, dar care întregesc zestrea mult mai bogată de lucrări dedicate promovării patrimoniului local al comunităților de pe Valea Trotușului, dintre care Enciclopedia Văii Trotușului a și obținut, în anul 2006, premiul „Eudoxiu Hurmuzaki” al Academiei Române.
Corneliu Stoica
Autorul a împărțit cele 114 ilustrate din Slănic Moldova pe zece capitole distincte, astfel încât cel care parcurge noul volum să deosebească urbanismul stațiunii, infrastructura, dar și viața economică sau a instituțională, viața spirituală, zestrea de băi și izvoare naturale etc. din stațiune. Ilustratele acoperă două mari epoci istorice distincte, „La belle époque” (1871 – 1914) și perioada interbelică (1919 – 1039), separate de cea a Primului Război Mondial. Fiecare imagine este însoțită de o scurtă legendă, care reproduce fidel informațiile din originalele cartofile, dar autorul volumului recomandă completarea acestora cu date din lucrarea „Valea Trotușului. Enciclopedie”, apărută de asemenea la Magic Print, în anul 2008.

„Sperăm ca zecile de ilustrate ale acestui album să încălzească inimile și să bucure ochii cititorilor dornici de a redescoperi vremuri de mult apuse, de a simți, chiar și pentru câteva momente, parfumul acelor vremuri romantice.”
Corneliu Stoica

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu