vineri, 4 decembrie 2015

Silvicultorii stau cu ochii pe ursul din Gârleni



Ursul văzut în mai multe rânduri de sătenii din Pălădești (comuna Gârleni) coborând din pădure până în curțile lor este, acum, urmărit și de silvicultorii din Ocolul Fântânele. „Pădurarii – ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Direcției Silvice Bacău, Alexandru Roșca, șeful Biroului regenerări-investiții - îl vor alunga. Dacă nu face pagube serioase, nu poate fi împușcat, dar sunt metode de asomare, de anesteziere, iar animalul poate fi astfel capturat și dus într-o zonă nepupulată de oameni”.

De unde vin urșii la Gârleni

Sătenii din Pălădești și cei din Gârleni spun, însă, că nu au văzut niciodată un urs prin pădurile din marginea localităților în care au gospodăriile și se întreabă cum de a ajuns animalul până la ei, probabil venind tocmai de la munte. Alexandru Roșca a explicat, însă, că urșii pot coborî acum chiar până în arealul cu păduri de deal, habitatul lor normal, de la munte, fiind deja ocupat. „Dar, se pare că urșii au mai fost pe la Gârleni – a precizat purtătorul de cuvânt al Direcției Silvice -, pentru că avem acolo denumiri geografice precum Pârâul Ursului sau Balta Ursului, care spun ceva despre asemenea situații. Mai nou, s-au înmulțit extraordinar de mult urșii. Avem situații în care ei ajung în zonele locuite de oameni și în alte zone ale județului, precum la Căiuți. Atacă seara, mai ales pe la stâne. A fost o perioadă în care s-a interzis vânătoarea de urși, iar acum ei s-au înmulțit și fac pagube”.

Câți urși sunt în județ

În pădurile din județul Bacău, urșii trăiesc în zonele Târgu Ocna, Mănăstirea Cașin, Slănic Moldova, Comănești, Asău și Agăș. Ursul este un animal omnivor, dar ocazional, iar când situația îi permite se hrănește și cu animale, domestice sau sălbatice, de la cele mai mici până la cele mai mari. În primăvara acestui an, deputatul de Bacău Miron Smarandache a făcut, în Parlament, o interpelare la adresa ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, după ce urșii au comis mai multe atacuri în zone populate din județ, cu victime umane, mai ales în zona Agăș. Ministerul, în răspuns, a precizat că în județul Bacău sunt estimate efective de urși de 170 – 200 de exemplare, iar numărul maxim de intervenție acordat la specia de urs în județ în sezonul de vânătoare 2014 – 2015 este de 15 exemplare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu