duminică, 20 decembrie 2015

Filiala CECCAR a încheiat programul 2015 de pregătire profesională


  • Auditul de calitate și Combaterea spălării banilor au fost temele dezbaterii profesionale cu membrii săi

Mihai Șchiopu, Marcel Bulinschi și Sebastian Popa
la dezbaterea cu membrii filialei CECCAR
Filiala Bacău a Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) a organizat, la sfârșitul săptămânii abia încheiate, ultima activitate din programul de perfecționare profesională a acestui an. Este vorba de o dezbatere axată pe două probleme importante pentru activitatea profesioniștilor contabili, prima legată de buna desfășurare a auditului de calitate, iar cea de a doua de necesitatea combaterii fenomenului spălării banilor, vizavi de care legislația prevede anumite obligații și pentru profesioniștii contabili.

Pentru prima temă a dezbaterii, în special, prezentată de auditorul de calitate Mihai Șchiopu, au fost invitați la dezbatere chiar profesioniștii contabili care vor fi verificați din acest punct de vedere în anul 2016, conform planificării și aprobării ultimei Adunări Generale a filialei din Bacău. „Pentru anul 2016 – a precizat Mihai Șchiopu – sunt programate pentru auditare 70 de cabinete contabile, dintre care 53 nu au fost auditate niciodată sau au trecut prin acest control în urmă cu mai mult de zece ani. Celelate 17 cabinete, din clasa C, au fost auditate în anul 2013, iar controlul se face odată la doi ani. Sunt și câteva cabinete care s-au eschivat de la audit, dar din motive pe care noi le-am considerat nejustificate”.
Auditul se face conform Regulamentului CECCAR, în baza standardelor și recomandărilor internaționale, a metodologiei Consiliului Europei și a codului etic al profesioniștilor contabili. Auditul de calitate desemnează un ansamblu de măsuri luate de CECCAR și vizează analiza modalităților de organizare și de funcționare a unui cabinet, aprecierea modului de aplicare în
cadrul acestuia a fiecărei norme profesionale emise de Corp și verificarea modului de respectare a obligațiilor de membru al acestuia. Dezbaterea de la Bacău, care a trezit un real interes, a vizat organizarea auditului și planul acestei operațiuni, domeniile în care se face auditul, fișa centralizatoare a operațiunii și aspectele concrete pe care le verifică auditorul. Mihai Șchiopu a insistat mai ales pe ceea ce a constatat până acum că nu este în regulă în cabinetele de contabilitate, asupra relației cabinetului cu clienții săi, dar și pe obligațiile și drepturile unei asemenea forme de practicare a contabilității.
Tema despre necesitatea combaterii spălării banilor a fost susținută de președintele Comisiei de disciplină a filialei CECCAR Bacău, Sebastian Popa. „Este – a precizat, referitor la aceasta, Marcel Bulinschi, președintele filialei -, o temă la modă, dar, din păcate, s-au înmulțit cazurile de infracțiuni în acest domeniu”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu