miercuri, 9 decembrie 2015

Consultare publică în proiectul „Consolidarea reţelei Natura 2000”



Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a prezentat, marți, 8 decembrie, în Bacău propunerile pentru consolidarea Rețelei europene de zone naturale protejate Natura 2000 și completarea acesteia cu două noi situri și o extindere de sit în județul nostru, pe circa 3.700 ha, pe văile Siretului și Bistriței.

Evenimentul a avut loc într-o dezbatere publică a propunerilor, la Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Bacău, la care au venit reprezentanți ai Direcției Silvice, ai Direcției Regionale de Ecologie (custodele sitului Natura 2000 în județ), ai Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi și ai unor instituții județene direct interesate de extinderea siturilor. Dar, la dezbatere au venit și reprezentanți ai unităților administrativ-teritoriale din localitățile de pe văile Siretului și Bistriței (între care Horgești, Ungureni, Traian, Itești, Pâncești, Buhoci, Buhuși), din zone care ar putea fi afectate de propunerile făcute și în care oamenii sunt deja îngrijorați de efectele desemnării de noi situri naturale protejate, de interzicerea unor activități economice acolo și a extinderii localităților etc.
La aceste propuneri, ministerul așteaptă până astăzi, 10 decembrie, ora 16,00, depunerea de observații în scris la sediul APM Bacău.
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a inițiat, în anul 2015, prin Institutul Național de Cercetare–Dezvoltare Delta Dunării, proiectul Consolidarea rețelei Natura 2000, având în vedere obligaţiile care revin țării noastre ca stat membru al Uniunii Europene (UE). Pe teritoriul județului Bacău s-au propus, până în prezent, patru situri: unul de tip SPA (arie de protecție specială avifaunistică) - Lacurile din jurul Măscurei, două de tip SCI (sit de importanţă comunitară) - Culmea Cucuieți și Siretul Mijlociu și o extindere a Sitului Natura 2000 ROSPA - Lacurile de acumulare Buhuși – Bacău – Berești.
Țara noastră nu a îndeplinit toate condițiile care au rezultat în urma negocierii cu UE pe acest subiect, iar acum se impune aplicarea lor. În urma ultimelor negocieri a fost expres nominalizat județul Bacău, pentru extinderea siturilor naturale protejate. Astfel, se impune crearea habitatului 91Y0 – Păduri dacice de stajar și carpen și altele pentru protejarea vidrei și a altor specii de animale, pești și păsări, iar termenul de raportare a îndeplinirii condițiilor este finalul anului 2015.
Limitele geografice definitive ale noilor situri vor fi trasate după analizarea propunerilor din regiune și a analizării tuturor condițiilor afectate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu